De gemeente Maastricht laat deze maand de Monitor Seniorvriendelijke Gemeenten uitvoeren. De monitor moet duidelijk maken wat ouderen in hun woon- en leefomgeving belangrijk vinden. Alle inwoners van Maastricht van 55 jaar en ouder kunnen aan dit onderzoek deelnemen.
De monitor is een instrument dat is ontwikkeld door Active Ageing Nederland en het onderzoeksbureau Motivaction. Deelnemende 55-plussers krijgen vragen die te maken hebben met het (senioren)beleid van de gemeente. De vragen hebben betrekking op (beleids)thema’s als huisvesting, mobiliteit, voorzieningen, gezondheid, beweging, sociale participatie en de wijze waarop de gemeente met ouderen communiceert. De resultaten van de monitor worden vastgelegd in een rapportage, inclusief conclusies en aanbevelingen.
In 2020 zijn maar liefst 7,2 miljoen Nederlanders 50 jaar of ouder. Volgens de rijksoverheid is sprake van een demografische transitie die grote invloed heeft op (de inrichting van) de samenleving. De sterke toename van het aantal senioren heeft uiteraard ook invloed op de beleidsvelden van de gemeente Maastricht. De resultaten van de monitor kunnen het stadsbestuur helpen bij het maken van de juiste (beleids)keuzes.
Inwoners van Maastricht van 55 jaar en ouder kunnen op eigen initiatief aan de monitor deelnemen via de website van de gemeente Maastricht: www.gemeentemaastricht.nl/seniorenmonitor . Daarnaast vindt ook een telefonische enquête plaats en worden er enquêtes gehouden op locatie. Aanvullend worden individuele gesprekken met ouderen gehouden. Het is de bedoeling dat de rapportage van de monitor eind februari, begin maart wordt afgerond.


Als het aan de zes formerende partijen van de Maastrichtse gemeenteraad (CDA, Senioren Partij, GroenLinks, D66, VVD en SP) ligt wordt er een coalitieakkoord op hoofdlijnen gesloten. Alvorens dit vast te stellen wordt de voltallige gemeenteraad geconsulteerd, alsmede een aantal strategische partners in de stad en regio.

MECC Maastricht en de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) hebben hun samenwerking verlengd tot en met tenminste 2023. Het congrescentrum van MECC Maastricht is daardoor ook komende vijf jaar de locatie voor het nationale congres voor anesthesiologen. Het congres vindt al sinds 2005 plaats in MECC Maastricht.

Stichting Buurtbemiddeling Maastricht, gemeente, woningcorporaties, Trajekt en politie hebben donderdag 19 april het convenant buurtbemiddeling ondertekend. Daarmee bekrachtigen zij de samenwerkingsrelatie en de goede afspraken voor nu en voor de toekomst. Zo waarborgen zij dat de vrijwillige buurtbemiddelaars hun alom gewaardeerde activiteiten kunnen voortzetten.

The Basily Boys stonden al met hun opzwepende gipsy sound in DWDD, RTL Late Night en in Gerard Jolings show LEKKER voor 17.000 fans in de Ziggo Dome. De Basily Gipsy Band laat de tijden van Django Reinhardt en Stephani Grapelli herleven. Voeg deze twee talenten samen en je hebt de Basily Family, op 3 mei te zien in AINSI Maastricht.

CNME organiseert op woensdag 2 mei een survival activiteit voor kinderen op Landgoed Mariënwaard. Onder begeleiding van het CNME leren de kinderen hoe je veilig een vuurtje kan stoken. Natuurlijk gebruiken we dat vuurtje ook om iets lekkers te maken: een kopje zelfgemaakte brandnetelthee en een heerlijk gepoft appeltje met kaneel.

Patiënten met overgewicht die begeleid worden door een leefstijlcoach bewegen uiteindelijk meer, eten een stuk gezonder en hebben minder last van het gevreesde jojo-effect. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+, in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en zorgverzekeraar CZ. Twee jaar lang volgden de wetenschappers een groep van ruim 350 patiënten die bij een leefstijlcoach kwamen. Op woensdag 18 april presenteerden zij hun eindrapport.