1Limburg-kerstmenu: Zo begin je de feestdagen goed

Een enorme taart met meerdere lagen lijkt misschien een hele klus. Maar P

De Limburger is er voor al het nieuws uit je regio. Maar ook voor het nieuws uit de rest van de wereld. Probeer nu De Limburger, 5 weken voor slechts 15,-.

Maar liefst 1.400 gezinnen in Limburg kunnen niet zelf in hun eerste levensbehoefte voorzien. Dat zijn maar liefst 3.000 personen die afhankelijk zijn van de Voedselbank! Daarom organiseert L1 dit jaar weer de actie ‘L1 samen voor de Voedselbank’. Wil jij ook meedoen maar heb je geen tijd om zelf een inzamelingsactie op te zetten? Doneer dan online jouw voedselpakket! Handig, snel en lekker makkelijk!

De Limburger is er voor al het nieuws uit je regio. Maar ook voor het nieuws uit de rest van de wereld. Probeer nu De Limburger, 5 weken voor slechts 15,-.

Tijdens de Geluksweken maken abonnees en proefabonnees van De Limburger automatisch kans op prachtige prijzen.

In december komt L1 weer in actie om zoveel mogelijk lang houdbare producten in te zamelen voor de zes Voedselbanken in onze provincie. L1 kan dit uiteraard niet alleen, daar hebben we jouw hulp bij nodig! Wat kun je doen? Bedenk samen met jouw collega’s, buurt, vereniging, school of vriendengroep een ludieke inzamelactie en verzamel zoveel mogelijk (langhoudbare) producten van het boodschappenlijstje. Hoe creatiever, hoe beter!

Jij komt toch ook in actie? Samen zijn we sterker, sterk voor de Voedselbank!

Nog bezig met het samenstellen van een Kerstlijstje? Of ben je nog op zoek naar een origineel Kerstkado? Bestel dan nu het nieuwe familiespel Rondje Zuid Limburg in de L1 Shop en kies de variant die past bij jouw gemeente!

Een indrukwekkende sinaasappel-cranberrytaart.

bakvormen

2. Snijd de bevroren cranberry’s door midden en doe ze in een kleine kom. Schep er één eetlepel van het bakmeel door, zodat de cranberry’s helemaal bedekt zijn (zie foto 1). Dit voorkomt dat de bessen in het beslag naar beneden zakken. Zet het apart.

3. Doe de boter, olie, sinaasappelrasp en suiker in een mengkom en klop dit luchtig met een mixer.

4. Klop de eieren los in een kleine kom en voeg ze één voor één toe aan het botermengsel, terwijl je op matige snelheid blijft mixen. Voeg wanneer het mengsel dreigt te schiften enkele lepels van het zelfrijzend bakmeel toe.

5. Meng en zeef het zelfrijzend bakmeel samen met het bakpoeder in een kom. Klop wanneer alles goed gemengd is het meel door de boter. Voeg daarna de karnemelk toe en mix het kort door tot het is opgenomen in het beslag. Let er op dat je het beslag niet te lang mixt, want dan wordt de cake erg droog.

6. Schep nu de cranberry’s door het beslag en verdeel het mengsel over de drie springvormen (foto 2 en 3). Plaats ze in de voorverwarmde oven en bak ze ongeveer 20 minuten. Als de cakes goudbruin zijn en terugveren als je ze zacht induwt, zijn ze gaar.

Voor een extra check: steek een cocktailprikker in één van de cakes. Als het gaar is, is de prikker (bijna) schoon als je hem eruit trekt. Laat de cakes vervolgens afkoelen (de eerste 10 minuten nog in de springvormen), bijvoorbeeld op een taartrek.

7. Als de cakes niet recht zijn aan de bovenkant, snij er dan de bovenste laag af (foto 4). Met rechte cakes kun je de taart later gemakkelijk opbouwen.

Dan gaan we verder met de vulling. Reken hier ongeveer 50 minuten voor.

1. Begin met het maken van de suikersiroop (zie video). Giet het water en 50 gram suiker in een steelpan en breng het aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra de suiker is opgelost. Laat de suikersiroop 5 minuten afkoelen.

2. Meet 50 gram suiker af en doe dat in een diep bord of schaal.

3. Leg de cranberry’s in de pan met suikersiroop. Haal ze er uit (bijvoorbeeld met een schuimspaan) als ze goed bedekt zijn met siroop. Laat de cranberry’s vervolgens 10 minuten uitlekken op een rek of in een vergiet. Rol ze daarna door de suiker en leg ze op bakpapier om te drogen.

4. Dan door met de pecannoten. Leg een vel aluminiumfolie klaar en bestrijk deze met olijfolie. Doe de pecannoten en 100 gram suiker in een koekenpan en zet het vuur middelhoog. Haal de noten uit de pan zodra de suiker is gesmolten. Let op: de gesmolten suiker is heel erg warm. Verspreid de gesuikerde pecannoten over de aluminiumfolie, laat ze afkoelen en breek (of hak) ze in kleine stukjes (foto 5).

5. Klop de mascarpone, slagroom en de rest van de suiker (50 gram) op tot deze stevig is en voeg de Grand Manier (optioneel) en sinaasappelsap toe. Mix het geheel even kort door en zet het mengsel vervolgens in de koelkast.

6. Tot slot de opbouw. Leg één van de cakes op een schaal of bord en bedek deze met laag van het slagroommengsel (ongeveer een centimeter hoog). Houd aan de rand van de cake ongeveer een centimeter vrij. Dit voorkomt dat de vulling eruit loopt als de volgende laag erop komt. Verdeel de helft van de gesuikerde pecannoten over de slagroom en bedek het met de volgende laag cake.

7. Bedek ook deze cake met een laag van het slagroommengsel en doe de rest van de gesuikerde pecannoten erover (foto 6). Leg dan de laatste laag cake op de taart en eindig met slagroom. Versier de bovenkant van de taart met de gemengde bosvruchten en de gesuikerde cranberry’s.

Bron: 1Limburg Nieuws

Dit artikel delen

Andere artikelen

Elburg Gezellig op de Veluwe

Elburg is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Elburg. Op deElburggids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deElburggids? Neem dan contact met ons op.