Wild is het ultieme kerstgerecht en dus kan het favoriete wildrecept van Patricia Janssen (van Heel Holland Bakt) natuurlijk niet uitblijven.
De Limburger is er voor al het nieuws uit je regio. Maar ook voor het nieuws uit de rest van de wereld. Probeer nu De Limburger, 5 weken voor slechts 15,-.
De Limburger is er voor al het nieuws uit je regio. Maar ook voor het nieuws uit de rest van de wereld. Probeer nu De Limburger, 5 weken voor slechts 15,-.
Nog bezig met het samenstellen van een Kerstlijstje? Of ben je nog op zoek naar een origineel Kerstkado? Bestel dan nu het nieuwe familiespel Rondje Zuid Limburg in de L1 Shop en kies de variant die past bij jouw gemeente!
Tijdens de Geluksweken maken abonnees en proefabonnees van De Limburger automatisch kans op prachtige prijzen.
De actie “L1 samen voor de Voedselbank” is een enorm succes geworden! Bijna 200.000 producten zijn er door heel Limburg ingezameld. Ben jij nog niet in de gelegenheid geweest iets bij te dragen? Tot 31 december kun je nog online een voedselpakket doneren. Handig, snel en lekker makkelijk!
Speciaal voor 1Limburg stelt de Venrayse een uitgebreid kerstmenu samen.
Aflevering 3: eendenborst in Limburgs bruin bier en cranberry’s en geroosterde pompoen met bacon. In de video hieronder laat ze zien hoe je het vlees bakt, zonder dat het taai of droog wordt.
Het recept is voor 6 personen.
1. Vermaal de peperkorrels, piment, kruidnagels, laurierblaadjes en venkelzaden (foto 1) in een vijzel (een elektrische koffiemolen of kleine blender kan ook).
2. Snij het vet van de eendenborst, maar laat ongeveer een halve centimeter zitten. Pak een scherp mes en kerf het vet in diagonale lijn in. Doe dit zowel van linksboven naar rechtsonder als van linksonder naar rechtsboven, zodat er een ruitpatroon ontstaat (foto 2). Let er wel op dat je alleen het vet insnijdt en niet het vlees.
Wikkel de eendenborst in keukenfolie en leg het vlees enkele uren in de koelkast. Op deze manier kan het kruidenmengsel goed intrekken. Zorg dat je het vlees ongeveer een half uur voor bereiding uit de koelkast haalt, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
3. Doe de bruine suiker samen met het bier in een steelpan en zet het op middelhoog vuur (foto 4). Kook de vloeistof in tot de helft is overgebleven (ongeveer 2 minuten). Voeg dan de kippenbouillon toe en laat het geheel 5 minuten koken. Doe er vervolgens de gember, cayennepeper en zeezout bij. Haal de pan van het vuur en zet de saus (ongeveer 240 milliliter) apart.
Je kunt de saus een dag van tevoren maken. Zeef dan op de dag van gebruik de gember eruit en maak de saus verder af, zie punt 5.
4. Neem een grote koekenpan en zet deze op middelhoog vuur. Leg de eendenborst in de pan zodra de pan goed warm is. Leg de stukken vlees op de huidzijde en zorg dat ze elkaar niet raken. Bak het vlees 5 tot 6 minuten totdat de huid goudkleurig en krokant is. Draai de stukken nu om en bak het nog 4 minuten. Haal de eend uit de pan, leg de stukken op een bord en dek het af met aluminiumfolie. Laat het ongeveer 10 minuten staan.
5. Maak vervolgens de saus af. Verwarm het ‘biermengsel’ op middelhoog vuur en doe de boter erbij zodra het kookt. Voeg ook de cranberry’s en de fijne suiker toe en kook dit 3 minuten terwijl je af en toe roert (foto 5). Doe er daarna de cranberrysap bij en kook het geheel nog 1 minuut. Vergeet niet af en toe te proeven of de saus op smaak is.
6. Snij de eendenborst in plakken en verdeel ze over de borden. Schep een paar lepels van de saus over het vlees en giet de rest in een sauskom voor op tafel.
Geroosterde pompoen met bacon, genoeg voor 6 personen.
7. Verwarm de oven voor op 180 graden.
8. Halveer de pompoenen en verwijder de zaden. Snij de pompoenen in brede schijven van ongeveer 5 centimeter breed en plaats ze in een ovenschaal (foto 6).
9. Meng de suiker, rozemarijn, zout, boter en 4 eetlepels esdoornsiroop door elkaar en verdeel het mengsel over de stukken pompoen. Leg hier daarna de plakken bacon over.
10. Bedek de schaal met aluminiumfolie en zet het 30 minuten in de over. Verwijder de folie na 20 minuten. Schep de rest van het esdoornsiroop over de bacon en zet de schaal terug in de oven. Na 10 minuten zijn de pompoenen klaar (foto 7). Serveer de stukken pompoen vervolgens bij de plakken eendenborst.
Bron: 1Limburg Nieuws