7 x de liefde voor Limburg – wat moet je beslist zien in deze mooie provincie?

Limburg is een uitzonderlijk mooie provincie. Met haar on-Nederlandse heuvellandschap, bourgondisch karakter en boeiende historische steden, heeft de zuidelijke provincie veel om trots op te zijn. Dankzij bekende Limburgers als André Rieu en Tom Dumoulin, die de liefde voor hun provincie niet onder stoelen of banken steken, krijgt Limburg steeds vaker de landelijke schijnwerpers op zich gericht. Beseft de gemiddelde Limburger eigenlijk wel, hoe mooi de provincie is? Iedere toerist die er geweest is, weet het inmiddels ook: Limburg is wunderbaar sjoen! Wat moet je er beslist gezien hebben?

Limburg – dé provincie met zuidelijke flair

Heuvels vol wijnranken

Met name in het zuiden vind je heuvels vol met wijnranken. Wist jij bijvoorbeeld dat Zuid-Limburg wel 20 wijngaarden telt? Op veel uitkijkpunten in deze streek lijkt het alsof je in Toscane bent, dankzij de heuvels, de wijnranken en de Italiaanse populieren. Als je maar geen genoeg krijgt van de mediterrane sferen, boek je een hotel in Limburg. Er is keus genoeg!

Tijdens inspirerende wijnwandelingen krijg je niet alleen verbluffende uitzichten, maar ook veel informatie over de wijnteelt. Er zijn daarna meerdere ‘routes des vins’ gelanceerd, maar de eerste bewegwijzerde wijnroute was die in de gemeente Gulpen-Wittem. Aan de hand van een route van ongeveer 10 kilometer leer je alles over de Zuid-Limburgse wijn die uit Eys en Wahlwiller komt.  

Nationaal Park De Maasduinen

In Noord-Limburg, tussen de Maas en de Duitse grens, ligt de langste rivierduinengordel van Nederland. In de laatste ijstijd hebben krachtige westenwinden zand afgezet op de oostelijke Maasoevers, waardoor de imposante zandruggen en -duinen ontstonden. Tijdens een onderhoudende vaartocht over de Maas zie je dit unieke, beschermde landschap aan je voorbijtrekken. 

Mooiste dorp van Limburg

Het ‘witte dorp’ Thorn behoort tot de mooiste plaatsjes van Limburg. Maar waarom is het wit? Toen de Fransen het in 1794 veroverden, kreeg de arme bevolking van het toenmalige minivorstendom Thorn flinke belastingaanslagen voor de kiezen, op basis van de omvang van de ramen van hun huizen. Om deze belasting te ontduiken, metselden de inwoners hun ramen dicht. Ze verfden bovendien de buitenmuren wit, om ‘er nog iets van te maken’. Ze konden toen niet vermoeden, dat hun dorpje eeuwen later juist vanwege dat witte karakter een echte publiekstrekker zou zijn! 

Trefpunt van drie landen

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Limburg is het Drielandenpunt op de Vaalserberg, waar de grenzen van Nederland, België en Duitsland elkaar raken. Met 322 hoogtemeters is dit officieel het hoogste punt van Nederland. En dat is het? Nee hoor! Met onder meer een prachtig labyrint, een speeltuin, het symbolische drielandenpunt, grensoverschrijdende wandelroutes, de 50 meter hoge Boudewijn-uitkijktoren en een eigen koffiebranderij is het drielandenpunt veel leuker dan je in eerste instantie dacht! 

Maastricht – de culinaire en culturele hoofdstad van Limburg

Preuvenemint

Puur proeven en nog eens proeven: dát doe je op het jaarlijkse openluchteetfestijn op het Vrijthof. Tijdens ‘t Preuvenemint, dat elk jaar in augustus op het programma staat, presenteren regionale restaurants, wijnhuizen en brouwerijen hun pure gerechten, lokale drankjes en nieuwe creaties. Hier viert Maastricht de gastronomische cultuur van de stad, waarbij ook grote aandacht is voor liefdadigheid en andere sociale aspecten. Waarom het hier in het zuiden zo’n geslaagd evenement is? Maastrichtenaren doen dit echt samen, op pure en tegelijkertijd professionele wijze. Boek jij binnenkort een hotel in Maastricht, dan zul je zelf ervaren hoe bourgondisch en gezellig deze stad is. Niet alleen in augustus!

Kazematten

Maastricht is een van de oudste vestingsteden van Nederland. Wil je zien, wat onze voorouders er allemaal voor over hadden om hun stad te beschermen? Neem dan zeker een kijkje ondergronds! De kazematten van Maastricht, behorend tot het indrukwekkende culturele erfgoed van de stad, bestaan uit een ingenieus 16e-eeuws netwerk van ondergrondse gangen en schuilplaatsen. Dit gangenstelsel had als doel om onzichtbaar te kunnen opereren als de vijand in aantocht was. Over een lengte van maar liefst 14 kilometer konden troepen verplaatst en wapens opgeslagen worden. Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, schuilden Maastrichtenaren er voor bombardementen en klopjachten.

Cellebroederskapel 

Deze 16e-eeuwse kapel, gebouwd door de Orde van de Cellebroeders die zich inzette voor armen en zieken, is een verborgen parel in de Maastrichtse binnenstad. Hier krijg je een fascinerend kijkje in het religieuze en culturele verleden van Maastricht. Tegenwoordig wordt de Cellebroederskapel gebruikt voor culturele evenementen, concerten en tentoonstellingen. Slechts sporadisch worden er rondleidingen georganiseerd. Krijg jij echter de kans om dit eeuwenoude bouwwerk te bewonderen, vestig dan je aandacht op het unieke gewelf, de originele middeleeuwse muurschilderingen, prachtige kroonluchters en een monumentaal orgel.

Dit artikel delen

Elburg Gezellig op de Veluwe

Elburg is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Elburg. Op deElburggids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deElburggids? Neem dan contact met ons op.