De preventieve huisbezoeken die de gemeente Brunssum organiseert bij inwoners van 80 jaar en ouder, leiden ertoe dat zij meer gebruik maken van de welzijns- en zorgvoorzieningen in de wijk.
Vastelaovend in Limburg en de Brand Bierbrouwerij decoreren de Limburgse vastelaovendvierders met de enige echte Limburg-Orde; een mooie medaille in de vorm van onze provincie. De medaille is verkrijgbaar bij de Limburgse supermarkten en horeca.
Altijd al willen weten hoe radio- en tv- programma’s worden gemaakt? L1 laat het je zien! Tijdens een rondleiding breng je een bezoek aan de radio- en tv-studio’s, de diverse technische ruimtes en de nieuwsredactie. Kortom, een kijkje in de keuken bij L1.
Wil je elke ochtend een samenvatting krijgen van het Limburgse nieuws. Dat kan geregeld worden.Tijdelijk ontvang je bij je inschrijving gratis 4 weken Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad digitaal.
Ontvang 5 weken de krant op uw deurmat en lees hem tevens digitaal via uw pc, tablet of smartphone. Ontvang nu tijdelijk de CD Vastelaovend in Limburg DEIL 4, met alle vastelaovendhits van dit jaar!
De officiële Vastelaovend in Limburg 2016 poster. De poster is gratis af te halen op vertoon van een ingevulde bon bij een van geselecteerde afhaalpunten. Vul online je gegevens in en ontvang je afhaalbon.
Profiteer van dit aanbod en ontvang 5 weken de krant op uw deurmat en lees hem tevens digitaal via uw pc, tablet of smartphone. Het abonnement stopt automatisch na 5 weken.
Van 30 janurari t/m 6 februari heerlijke vastelaovesmuziek in de Top 1111 op L1 Radio. Al je favoriete plaatjes komen voorbij! Luister iedere dag van 9 tot 22 uur!
De Limburgse carnaval wordt multimediaal, versterkt door de nieuwe mottosjaal “Appsoluut Limburg”. Een thema dat aansluit bij onze huidige tijdgeest met de sjaal als verbindend element.De groeiende app-cultuur verovert ook de Limburgse carnaval. De sjaal is exclusief verkrijgbaar in de L1 Shop voor 15 euro per stuk.
Alles over carnaval vind je op 1Limburg. Check de sectie ‘Vastelaovend’.
Meer mensen zijn nu bekend met de activiteiten van de wijksteunpunten en ze zijn geholpen bij het inschakelen van zorg.
De huisbezoeken zijn van start gegaan in de zomer van 2015. Er zijn inmiddels 131 huisbezoeken afgelegd bij oudere alleenstaanden en echtparen.
Wethouder Thomas Gelissen is blij met dit resultaat tot nu toe. Veel ouderen kunnen zich goed redden en weten indien nodig ook de weg naar voorzieningen en zorg te vinden. En eenzaamheid is in Brunssum niet nodig, zegt de wethouder. Maar voor sommige ouderen is zo’n huisbezoek het zetje dat ze nodig hebben om gebruik te gaan maken van die voorzieningen.
Soms zijn oplossingen voor de 80-plussers in Brunssum ook heel eenvoudig, blijkt dan bij zo’n huisbezoek. Wethouder Thomas Gelissen: “Een leuk voorbeeld is dat we twee vrouwen die elkaar niet kennen, onafhankelijk van elkaar aangaven dat ze graag af en toe met iemand een kaartje zouden willen leggen. Dan is het natuurlijk makkelijk om die dames met elkaar in contact te brengen. Je bent niet alleen in Brunssum, als oudere. Als je elkaar leert kennen, dan versterk je je eigen sociale netwerk. En dan wordt het leven weer wat leuker en soms ook makkelijker.”
De gemeente is sinds vorig jaar verantwoordelijk voor nieuwe zorgtaken, maar door rijksbezuinigingen is hiervoor minder geld beschikbaar. De gemeente Brunssum wil daarom zoveel mogelijk de ‘eigen kracht’ van mensen stimuleren. De preventieve huisbezoeken spelen hierin een belangrijke rol.
De gemeente is pas halverwege dit project, maar de wethouder durft alvast te spreken van een succes. Hoewel het was bedoeld als een eenmalig project, geven de ervaringen tot nu toe aanleiding om er over een aantal jaren een vervolg aan te geven. “Dan bereik je weer andere mensen en ook het welzijnsaanbod in Brunssum staat niet stil”, aldus de wethouder.
Het project Preventie Huisbezoeken loopt nog tot de zomer van 2016. Uiteindelijk zullen naar verwachting nog tussen de 200 en 300 huisbezoeken worden afgelegd.
Voor de huisbezoeken zijn speciale vrijwilligers opgeleid. De uitvoering ligt bij het Centrum van Maatschappelijke Werk en Welzijnswerk (CMWW).
Bron: 1Limburg Nieuws