Jong publiek aanspreken dat we met krant en omroep niet meer bereiken. Dat was een hoofddoel van 1Limburg bij de start op 14 september 2014. Twee jaar na dato kunnen we concluderen dat aan die opdracht is voldaan.
We gaan geld inzamelen voor Alzheimer Centrum Limburg, dat zich bezighoudt met preventie en met vragen als hoe kun je mantelzorgers ondersteunen en wat kan de samenleving doen voor Alzheimer-patiënten? Verzin zelf een actie of – heel snel te regelen – verkoop vergeet-mij-nietjes. Op 21 september kun je de opbrengst in een grote live tv-show van L1 komen aanbieden.
Het meest gewilde object van het wielerseizoen: het L1-Wielerpetje. Met klepje omhoog natuurlijk!
Als je van wielrennen houdt, dan moet je dit petje natuurlijk hebben. En ze zijn gratis! We delen ze uit bij koersen dus houd goed in de gaten waar we aanwezig zullen zijn.
Een jaar of 15 zijn ze er inmiddels, de huisartsenposten in Nederland. De plek waar je in het weekend en ’s avonds naar toe gaat als er medisch echt iets aan de hand is. En steeds meer mensen maken er gebruik van. L1 wil weten hoe het gaat met de posten in Limburg. Daar hebben we uw hulp bij nodig. Doe mee en vul de enquête in. Het kost maar een paar minuten.
Klik voor de enquête.
De Limburger is er voor al het nieuws uit je regio. Maar ook voor het nieuws uit de rest van de wereld. Probeer nu De Limburger, 5 weken voor slechts 15,-.
Toch valt er nog veel te winnen, blijkt uit een die we dit voorjaar onder bezoekers hebben gehouden. 1Limburg oogst waardering voor de snelle en betrouwbare berichtgeving. Maar echt sexy vinden bezoekers ons niet.
Oei, was de eerste gedachte toen recent een artikel over de op 1Limburg verscheen. Het ging over Ellen Maessen uit Walem. In 2017 mogen we een maand lang haar wulpse vormen op die kalender bewonderen. Welke maand is nog niet bekend, te oordelen naar haar outfit zal het niet in de winter zijn.
Veel collega’s bij de redacties van L1 en De Limburger kunnen niet lachen om dit soort berichten op 1Limburg. Ze vinden dat we er afbreuk mee doen aan het serieuze journalistieke imago van krant en omroep. Ze hebben een punt, want het journalistieke belang van de boerinnenkalender is natuurlijk nul – de emancipatie van plattelandsvrouwen waarvan de uitgever rept is niet meer dan een creatief alibi om sexy plaatjes aan de muur te hangen. Maar op 1Limburg wordt massaal op dit soort berichten geklikt, ook door jonger publiek. Hoe ver kunnen we gaan om het bereik aan te jagen, zonder het imago van de L1 en De Limburger te riskeren?
Natuurlijk is dat op de eerste plaats een interne discussie. Een imago valt of staat met de mores die je jezelf oplegt. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard en vooral in de journalistiek moet je daar uiterst zorgvuldig mee omgaan. Wij journalisten trekken met opgeheven vingertje het establishment aan de jas. Dat kun je je alleen permitteren als je zelf brandschoon bent. Sommigen vinden dat bij een onderwerp als de boerinnenkalender vergezocht, maar je wilt als serieus medium niet naar je hoofd krijgen dat je seksistisch bezig bent.
Na een korte interne afweging hebben we de hoofdfoto vervangen door een prudentere versie.
Dit soort discussies voeren we wel vaker. De redactie van 1Limburg zoekt journalistiek het randje op om jong publiek aan te spreken. Voor sommige journalisten van L1 en De Limburger zijn we dat randje al heel lang geleden gepasseerd met de rubriek entertainment, waar we vrijwel dagelijks ‘onzinberichten’ plaatsen over het wel en wee van bekende Limburgers als Chantal Janzen en Tom Dumoulin.
De bezoekers van 1Limburg vreten die berichten. Dat maakt eens temeer duidelijk dat onze traditionele benadering met krant en omroep niet meer werkt. We moeten nieuwe wegen vinden om aantrekkelijk te blijven. Dat lukt alleen als je bereid bent risico’s te nemen.
Hoe groot die risico’s zijn, weten we eigenlijk niet. Hoe bepalen jongeren welke media ze serieus moeten nemen en welke niet? Ze zijn opgegroeid in een wereld waarin ze dagelijks worden gebombardeerd met informatie. Misschien zijn ze daardoor wel beter in staat serieuze informatie van flauwekul te scheiden en te relativeren dat leidende media ook lichtere onderwerpen brengen.
Het betekent dat we journalistiek niet meer alleen van ons eigen kompas uit kunnen gaan. Veel belangrijker is hoe het publiek er zelf tegenaan kijkt. De imago-enquête die we dit voorjaar hebben gehouden, was voor 1Limburg dan ook van groot belang. We wilden niet alleen weten wie ons bezoekt en wat we kunnen verbeteren, maar vooral hoe het publiek ons ziet.
FacebookTwitterWhatsappInstagram
De eerste conclusie die we kunnen trekken is dat 1Limburg een breed bereik heeft, onder alle leeftijds- en opleidingscategorieën in de provincie. Met zo’n negen miljoen bezoeken per maand en meer dan 100.000 Facebooklikes is 1Limburg uitgegroeid tot een van de grootste regionale nieuwsplatforms van Nederland. Ook onder jongere doelgroepen: ruim vier op de tien respondenten is jonger dan 45 jaar, bijna drie op de tien onder de 35 jaar. De respondenten vormen daarmee een goede afspiegeling van de Limburgse bevolking – de jongste leeftijdsgroepen buiten beschouwing gelaten. Dat geldt ook voor het opleidingsniveau: de respondenten komen uit alle lagen van de Limburgse bevolking.
Om dat te peilen vroegen we bezoekers waarmee ze 1Limburg het meest associëren. Op alle kanalen, ook Facebook, scoren Snel nieuws en Betrouwbaarheid het hoogst. Respondenten zijn vooral positief over het actuele karakter. Als je wilt weten wat er in Limburg gebeurt, moet je bij 1Limburg zijn. Dat zien we dagelijks terug in de bezoekerscijfers: bij grote verkeersproblemen of gebeurtenissen die de hele provincie raken, gaan de bezoekersaantallen als een raket omhoog. Toen op 16 augustus de straatverlichting in Limburg uitviel, zaten binnen een kwartier ruim tienduizend mensen op 1Limburg.
Opvallend is dat ook bezoekers van de 1Limburg-pagina op Facebook ons vooral waarderen om het snelle nieuws. Juist op Facebook doen lichtere onderwerpen, bijvoorbeeld uit de categorie entertainment, het beter dan ‘hard’ nieuws over ongelukken en branden. Toch geven ook bezoekers hier aan dat ze 1Limburg vooral om het snelle en betrouwbare nieuws waarderen. Facebook is een sociaal medium, vandaar dat het niet zo verwonderlijk is dat gebruikers een wat andere definitie van nieuws hebben.
De verwachting was dat vooral het publiek op Facebook hoger zou scoren op Jonge uitstraling en Spraakmakend. Het overgrote deel van het jongere publiek komt bij 1Limburg binnen via Facebook, waar de verstrooiingsfactor hoog is. Toch scoort 1Limburg gemiddeld op deze begrippen. De score wijkt nauwelijks af van de antwoorden op deze vraag op de andere kanalen.
1Limburgnieuwsmerkmoederredacties
Integendeel, bezoekers kunnen het wel waarderen dat we af en toe wat verstrooiing brengen tussen het harde nieuws. Hoewel slechts een klein deel van de respondenten opmerkingen achterliet over dit onderwerp, zijn de reacties die we ontvingen overwegend positief. “Goede, bondige maar ook luchtige manier van verslaglegging”, vat een bezoeker van de website samen. Slechts een enkeling ergert zich aan de berichtjes over bekende Limburgers, verloren knuffels en sexy kalenders: “Het lijkt soms een roddelblad met uiterst matige journalistiek”, laat een respondent weten.
We houden het in het achterhoofd, maar zien vooralsnog geen aanleiding onze koers te wijzigen. 1Limburg krijgt in de enquête als gemiddeld rapportcijfer een 7,7. tone
Allereerst geven verreweg de meeste respondenten aan dat ze 1Limburg al meer dan een jaar kennen en dagelijks bezoeken. Door de doorlopende metingen die we verrichten weten we dat een aanzienlijk deel van de bezoekers 1Limburg slechts enkele malen per maand bezoekt. Trouwe bezoekers zijn dus oververtegenwoordigd onder de respondenten. Dat zijn waarschijnlijk ook de mensen die het meest tevreden zijn. Want wie niet content is, voelt ook minder aandrang zijn mening te geven. Hadden ze dat wel gedaan, dan was het rapportcijfer wellicht lager dan 7,7 geweest.
Hoewel de mensen die negatief commentaar achterlieten ver in de minderheid zijn – het gaat om 5 tot 10 procent van het totale aantal opmerkingen – is er één verbeterpunt dat diverse malen wordt genoemd: de berichtgeving op 1Limburg mag minder oppervlakkig zijn. Het mag vreemd klinken, maar dit sluit precies aan bij de opzet van 1Limburg. Dat is vooral bedoeld is als gratis platform voor snel en kort nieuws. Wie meer diepgang wil, wordt doorverwezen naar L1 en De Limburger.
De reacties onderstrepen dat we dat laatste beter moeten uitleggen. We zien dat ook terug in de antwoorden op de vraag waarmee 1Limburg wordt geassocieerd. Iets meer dan de helft van de respondenten weet dat 1Limburg zowel bij L1 als De Limburger hoort. Ruim een vijfde legt een verband met geen van beide moederbedrijven. Een kleine 20% legt vooral een link met L1 en slechts 6% met De Limburger.
moedermerken1Limburgdoorgeleiden1Limburg
Aan het rapportcijfer kunnen we pas echt waarde toekennen als we de enquête volgend jaar overdoen. Pas dan zien we of we vooruitgang hebben geboekt of achteruit zijn gegaan. We sorteren daarop voor met een reeks vernieuwingen. Dit najaar gaan we aan de slag om de gebruikservaring van app en website, vooral de snelheid van de app, te verbeteren. Wie in de nieuwsbranche relevant wil blijven, kan het zich niet permitteren op zijn lauweren te rusten.
Bron: 1Limburg Nieuws