Het leenstelsel in het hoger onderwijs heeft ertoe geleid dat meer studenten bij hun ouders blijven wonen. Ook in de Limburgse steden is het aantal uitwonende studenten teruggelopen.
De Limburger is er voor al het nieuws uit je regio. Maar ook voor het nieuws uit de rest van de wereld. Probeer nu De Limburger, 5 weken voor slechts 15,-.
De Limburger is er voor al het nieuws uit je regio. Maar ook voor het nieuws uit de rest van de wereld. Probeer nu De Limburger, 5 weken voor slechts 15,-.
Het meest gewilde object van het wielerseizoen: het L1-Wielerpetje. Met klepje omhoog natuurlijk!
Als je van wielrennen houdt, dan moet je dit petje natuurlijk hebben. En ze zijn gratis! We delen ze uit bij koersen dus houd goed in de gaten waar we aanwezig zullen zijn.
Een jaar of 15 zijn ze er inmiddels, de huisartsenposten in Nederland. De plek waar je in het weekend en ’s avonds naar toe gaat als er medisch echt iets aan de hand is. En steeds meer mensen maken er gebruik van. L1 wil weten hoe het gaat met de posten in Limburg. Daar hebben we uw hulp bij nodig. Doe mee en vul de enquête in. Het kost maar een paar minuten.
Klik voor de enquête.
We gaan geld inzamelen voor Alzheimer Centrum Limburg, dat zich bezighoudt met preventie en met vragen als hoe kun je mantelzorgers ondersteunen en wat kan de samenleving doen voor Alzheimer-patiënten? Verzin zelf een actie of – heel snel te regelen – verkoop vergeet-mij-nietjes. Op 21 september kun je de opbrengst in een grote live tv-show van L1 komen aanbieden.
Dat zegt Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) dat twee jaar geleden al waarschuwde dat eerstejaarsstudenten door de afschaffing van de basisbeurs massaal thuis zouden blijven wonen.
Ging vorig jaar nog zo’n 88 procent van de beginnende bachelorstudenten in Maastricht op kamers, dit jaar is dat nog maar zo’n 64 procent. Dat blijkt uit een voorpublicatie van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2016. Ook in Heerlen, Sittard-Geleen en Venlo daalde het aantal uitwonende studenten in vergelijking met een jaar eerder. In deze Limburgse steden liggen de percentages uitwonende studenten overigens flink lager dan in Maastricht.
Vorig jaar ging landelijk 28 procent van de beginnende bachelorstudenten op kamers, dit jaar is dat nog maar 13 procent. Bijna de helft van deze studenten noemt het studievoorschot als reden om thuis te blijven wonen.
“Het kan grote gevolgen hebben voor studentenparticipatie, de keuzevrijheid van studenten voor studiesteden en de verdere ontwikkeling van kennissteden”, aldus Kences-directeur Ardin Mourik donderdag.
Volgens zijn organisatie heeft de toename van het aantal thuiswonende studenten nu nog nauwelijks effect op het totaal aantal uitwonende studenten. “Het is niet zeker dat dit een blijvend effect is, maar op basis van eerdere scenario’s is die verwachting er wel.”
“De keuzevrijheid van de student is in het geding”, reageert voorzitter Jan Sinnige van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) op de voorpublicatie. “Het kan niet zo zijn dat een student door financiële redenen afziet van zijn voorkeursstudie. Als je uit Middelburg komt en je vindt dé studie die bij jou past in Groningen, moeten kilometers niet de reden zijn dat een student van zijn voorkeur afziet.”
Bij het opstellen van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting werkt Kences samen met dertien professionele sociale studentenhuisvesters, waaronder DUWO, De Key en De Veste. Op 6 oktober worden de definitieve cijfers gepresenteerd.
Bron: 1Limburg Nieuws