De mooiste bezienswaardigheden in Maastricht

Maastricht is een stad die rijk is aan geschiedenis, cultuur en charme. Gelegen aan de oevers van de Maas, trekt deze stad bezoekers van over de hele wereld met haar indrukwekkende architectuur, sfeervolle pleinen en levendige sfeer. Of je nu houdt van historische bouwwerken, moderne kunst of gewoon wilt genieten van een bourgondische levensstijl, Maastricht heeft voor ieder wat wils en voor ieder seizoen gelden andere bezienswaardigheden. In de zomer zie je andere dingen dan in de winter bijvoorbeeld. In deze blog nemen we je mee langs de acht mooiste bezienswaardigheden van Maastricht.

Winkelen in de kerk

In het stadscentrum van Maastricht vind je de Dominicanenkerk. Deze kerk is niet alleen een prachtig bouwwerk an sich met zijn gotische architectuur en hoge glas-in-loodramen, maar ook bevindt zich een enorme boekenwinkel van de Libris keten zich in de kerk. Ben je niet zo’n lezer? Nuttig dan een heerlijke kop koffie met een stuk cheesecake bij de Coffee Lovers achterin de kerk.

Vrijthof  

Het Vrijthof is een bekend plein in het centrum van Maastricht. Je vindt hier een basiliek, meer dan genoeg gezellige terrassen, het theater en er worden evenementen georganiseerd, zoals de bekende concerten van André Rieu. Zeker in de zomer kun je hier lekker vertoeven!

 Sint-Servaasbrug

De oudste brug van Nederland, maar niet van Maastricht: dat raadsel is de Sint-Servaasbrug. Deze brug heette vroeger de Maasbrug en werd gebouwd in de dertiende eeuw. Het is een stenen boogbrug dat valt onder de Rijksmonumenten.

Sint-Servaasbasiliek

Op het Vrijthof vind je de Sint Servaasbasiliek. In deze grote kerk ligt Sint-Servaas begraven. De Sint-Servaas was ooit een grafkapel, maar in 550 werd de kapel vervangen door een kerk. Hierna werd deze kerk ook vervangen tussen 1000 en 1500 voor de huidige basiliek.

Rommelmarkt in Wyck

In Wyck kun je op de zaterdag lekker snuffelen op een grote rommelmarkt. Je vindt de markt op de Stationsstraat, waardoor het ook goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. De markt is open van 10 tot 16 uur. Pik hierna nog een terrasje mee in de hipste wijk van Maastricht met uitzicht over de Maas en je sluit de dag geheid voldaan af.

Wijngaard Apostelhoeve

Ben jij met je eigen auto in Maastricht? Of heb je misschien een auto gehuurd voor je tripje naar Maastricht? Dan kun je met de auto ook een stukje rijden naar de wijngaard Apostelhoeve, gelegen boven op de Louwberg. Hier kun je heerlijke Nederlandse wijnen uittesten. De Apostelhoeve is namelijk een van de oudste en grootste wijndomeinen in Nederland. In 1970 werd er hier gestart met het produceren van wijn. Je kunt tegenwoordig hier een wijnproeverij boeken met daarvoor een interessante rondleiding.

Street art bekijken

Ook street art vind je in Maastricht en deze kunstwerken liggen niet op één plek, maar verspreid door de hele stad. Ben je dus met de huurauto op weg? Dan heb je geluk en kun je alle kunstwerken makkelijker spotten! Op de Tongersestraat vind je een van de oudste street art schilderingen van Maastricht, namelijk de Rechten van de Mens uit 1988. Ook in het Frontenpark vind je mooie street art. In het stadspark vind je een ruig stuk natuur, de ruige achtertuin van het Sphinxkwartier. De Zanglijster is hier het bekendste kunstwerk op de zijgevel van het pand naast de Muziekgieterij, genoeg cultuur te snuiven in Maastricht dus!

Het Sphinxkwartier

Het Sphinxkwartier is sowieso wel een bezoekje waard, want het is het creatieve hart van Maastricht. Het is een voormalig industrieterrein. Nu vind je er winkels, restaurants, een filmhuis en veel street art. In het filmhuis draaien ze cult- en arthousefilms en op de eerste verdieping vind je een restaurant in een prachtige industriële ruimte. Wil je meer leren over de geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie? Loop dan eens door de Sphinxpassage heen. Dit is geheel gratis.

Maastricht biedt dus een unieke mix van historische charme en moderne cultuur, waardoor het een ideale bestemming is voor zowel korte als langere bezoeken. Van de prachtige architectuur van de Sint-Servaasbasiliek tot de levendige sfeer op het Vrijthof, elke hoek van de stad vertelt zijn eigen verhaal. Of je nu door de sfeervolle straatjes van Wyck slentert of geniet van een wijnproeverij in de Apostelhoeve, Maastricht laat een blijvende indruk achter. Deze stad, met zijn bourgondische levensstijl en diverse bezienswaardigheden, is een must-visit voor iedereen die op zoek is naar een onvergetelijke ervaring in Nederland.

Dit artikel delen

Elburg Gezellig op de Veluwe

Elburg is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Elburg. Op deElburggids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deElburggids? Neem dan contact met ons op.