In het kader van de conferentie over Middeleeuws schrift en moderne technologie, op 2 en 3 februari organiseert het RHCL ( Sint Pieterstraat 7) voor het publiek een tweetal (gratis) lezingen en een mini-expo op 2 februari.
In het kader van de conferentie over Middeleeuws schrift en moderne technologie, op 2 en 3 februari organiseert het RHCL ( Sint Pieterstraat 7) voor het publiek een tweetal (gratis) lezingen en een mini-expo op 2 februari.
Tijdens de eerste dag van het congres op 2 februari is van 11.30 tot 13.30 in de zogenaamde kapel een kleine tentoonstelling te bezichtigen van bijzondere stukken van het RHCL die zelden te zien zijn. Te noemen valt de aflaatbrief voor de bouw van de Maasbrug te Maastricht uit 1284 enkele prachtige verluchte handschriften en het ivoren zegelstempel van het Sint-Servaaskapittel uit de twaalfde eeuw. Meer voor specialisten zijn de oorkonden van Maastrichtse schepenen tussen 1253 en 1300. Zij maken het mogelijk diverse schrijfhanden te herkennen en leveren daardoor de oudste gegevens over de stedelijke secretarie. Tussen 11:30 en 13:30 zullen Gerard Venner (RHCL) en Geertrui van Synghel (Huygens Instituut) hun selectie toelichten.
Publiekslezingen 2 februari 12.00-13.00uur.
Publiekslezing 1 – Erik Kwakkel
De middeleeuwse handel in het boek
Dat er in de Middeleeuwen boeken werden gelezen zal niemand verbazen. Dat die boeken vanaf de dertiende eeuw vaak niet meer in kloosters werden vervaardigd is evenwel minder algemeen bekend. Deze publiekslezing laat zien dat er reeds twee eeuwen voor het gedrukte boek een goed georganiseerde handel in boeken bestond, waarbij manuscripten tegen winst werden geschreven, versierd en verkocht. Terwijl de kloosters langzaam maar zeker buitenspel kwamen te staan, zien we in deze wereld van winst en concurrentie de contouren van onze moderne boekenbranche opdoemen. Zo maakten middeleeuwse boekproducenten al reclame voor hun waren, waarbij zelfs spam niet werd geschuwd.
Publiekslezing 2 – Truus Roks
Joannes Bollen van Limmel, gezworen landmeter te Geleen
In het RHCL bevindt zich een register van Joannes Bollen van Limmel, gezworen landmeter te Geleen, waarin hij allerhande voorschriften over landmeetkunde en aanverwante hulpwetenschappen heeft opgenomen, gedateerd 1675. Naast de te verwachten rekenkundige opgaven heeft hij echter ook uitgelegd hoe je op je vingers kunt zien hoe laat het is (handig voor boeren en buitenlui), en een gregoriaanse antifoon opgeschreven dat hij in 1657 van de koster van Meerssen had geleerd. Maar dit boek is vooral de moeite waard vanwege de vele kleurrijke illustraties in aquarel: landschappen langs de Maas, een landmeter aan het werk, Christus aan het kruis, bloemen, uiltjes, of zo maar gekke gezichten. Een pareltje.