Asperges: superfood uit Limburg!

Lente in Limburg kan maar één ding betekenen: asperges! Als de dagen langer worden, popt er een bijzondere groente uit de grond: het witte goud – oftewel de asperge. Limburg, met zijn vruchtbare grond en gepassioneerde telers, heeft zich inmiddels ontpopt tot dé asperge provincie van Nederland. We vertellen je in dit artikel waarom.

Het witte goud van Limburg

Asperges hebben niet voor niets bijnamen als ‘Koningin der Groente’ en ‘Parel van het Land’ of ‘Het Witte Goud’.  Het is een superfood en wordt flink gewaardeerd om zijn smaak en gezonde eigenschappen. Arm aan calorieën maar rijk aan vitaminen en mineralen. Asperges passen dan ook perfect in een gezond eetpatroon en worden niet voor niets een soort ‘superfood’ van Limburg genoemd. Zoek maar eens op asperges koken recepten en je vindt zo tientallen tips over hoe je deze toppers lekker klaarmaakt.

Asperges en hun eeuwenoude traditie

Al 5000 jaar lang worden asperges ‘gewaardeerd’ door ons al mens. Van zelfs al het oude Egypte tot aan de Franse hoven. In Limburg is de teelt van asperges inmiddels ook een populaire bezigheid geworden. Tegenwoordig wordt de komst van asperges in Limburg gevierd met speciale asperge-arrangementen en -routes die je meenemen door het landschap en langs velden bezaaid met deze groente.

Limburgse gastvrijheid en het aspergeseizoen

Ik hoor je denken: wat maakt de Limburgse asperge zo speciaal? Misschien is het de zorg en aandacht waarmee ze worden geteeld of überhaupt de recepten die je ermee kunt maken. Wist je dat je zelfs door heel Limburg, langs fietsroutes en in boerderijwinkels verse asperges koopt? Leuke tip om ze te testen op versheid: wrijf ze tegen elkaar. Als ze piepen, zijn ze vers.

Van april tot eind juni (het aspergeseizoen) gebruiken veel lokale chefs deze groenten om seizoensgebonden gerechten te maken. Iets wat zich onder de chefs inmiddels zelfs al flink buiten de grenzen van Limburg aan het verspreiden is. De meeste chefs in Nederland die een Nederlands georiënteerde keuken hebben en gebruik maken van lokale producten zullen regelmatig asperges in hun gerechten verwerken. Let maar eens op als je de volgende keer in een restaurant zit met dit type keuken. Grote kans dat je ze ergens tegenkomt ergens tussen april en juni!

Dit artikel delen

Elburg Gezellig op de Veluwe

Elburg is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Elburg. Op deElburggids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deElburggids? Neem dan contact met ons op.