Home > De lekkerste Limburgse lekkernijen voor op een kraamfeest

De lekkerste Limburgse lekkernijen voor op een kraamfeest

nov 15, 2022 | Algemeen

Een kraamfeest is een unieke gelegenheid om te vieren dat er een nieuw kindje is geboren. Het is een feest waar moeders, vaders, grootouders, familie en vrienden samenkomen om de ouders hiermee te feliciteren. Tijdens deze feestelijke gelegenheid mag lekker eten en drinken dan natuurlijk niet ontbreken. Wanneer je op zoek bent naar iets unieks en lekkers om te serveren op een kraamfeest, dan kun je natuurlijk kiezen voor traditionele Limburgse lekkernijen.

Eerst de cadeaus, daarna genieten

Voordat er wordt gegeten en gedronken wordt er vaak eerst een cadeautjesronde gedaan, zodat er daarna tijd is om gezellig met elkaar in gesprek te gaan en te genieten van de hele dag. Houten speelgoed baby staat vaak hoog op de verlanglijstjes als het aankomt op kraamcadeaus, evenals lieve babypakjes en draagzakken. Tegenwoordig maak je gemakkelijk verlanglijstjes online. Eventjes het linkje in de app gooien en iedereen kan rustig bekijken wat de wensen zijn.

Limburgse vlaai

Limburgse vlaaien zijn er in vele verschillende smaken en soorten. Denk aan kersenvlaai, appelvlaai, abrikozenvlaai of rijstevlaai. Limburgse vlaaien worden vaak gemaakt met een deeg van knapperig speculaas of een kruimelige korst. Dit maakt de vlaai extra lekker. De vulling is vaak een romige kwark of vanille crème en wordt afgemaakt met vers fruit, slagroom of een laagje marsepein.

Koude schotel met zoer vleisj

Een andere traditionele Limburgse lekkernij is de koude schotel. De koude schotel is een salade van aardappel, ei en ham of worst. Het aardappelgerecht wordt vaak geserveerd in combinatie met zoer vleisj. Zoer vleisj is een stoofschotel met paarden- of rundvlees. Erg lekker om te serveren aan het einde van de middag. Je kunt overigens ook zoervleisjstamp met rösti serveren. Zoervleisjstamp is een gerecht met kleine stukjes paarden- of rundvlees. Het vlees wordt gestoofd met groenten en kruiden en geserveerd met een rösti. Een rösti is een aardappelpannenkoekje, wat door de meeste mensen erg lekker wordt gevonden. Eet niet met de pasgeboren baby op schoot, want dan loop je het risico dat hij/zij het eten over zich heen krijgt (en dat kan soms best heet zijn). Daarnaast is het ook zonde als die mooie knuffel met naam die net gegeven is onder de vlekken komt te zitten.

Limburgse koffie

Limburgse koffie is te vergelijken met Irish coffee, alleen is het de Els La Vera die hem Limburgs maakt. Els La Vera is een kruidenbitter naar traditioneel recept van een Limburgse familie. Je maakt deze koffie door eerst een laagje basterdsuiker met de kruidenbitter in een glas te doen en er daarna koffie over te schenken. Het glas maak je af met licht opgeklopte room.