Home > De leukste uitjes voor in en rondom Maastricht

De leukste uitjes voor in en rondom Maastricht

jan 31, 2023 | Algemeen

Het zuiden van Nederland heeft je zoveel moois te bieden. Niet alleen tijdens de feestdagen, maar ook in de zomermaanden is er hier van alles te beleven. Ook wanneer je op vakantie gaat naar het Italiaanse Bari en vliegt vanaf Maastricht Airport, is een dagje Limburg een aanrader. Helemaal wanneer je een bezoekje brengt aan de hoofdstad van Limburg, Maastricht. De thuisbasis van ‘s werelds bekendste violist, André Rieu. Voor wie van muziek houdt, mag een concert van dit fenomeen natuurlijk niet overslaan. Omdat het natuurlijk niet altijd mogelijk is om hem te bezoeken, zijn er gelukkig ook tal van andere leuke uitjes om te ondernemen in Maastricht. Daarom hebben wij er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Bezichtig de Sint-Servaasbasiliek

De Sint-Servaasbasiliek is een van de oudste kerken van Nederland en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Maastricht. De basiliek is gewijd aan de heilige Servaas, de eerste bisschop van Maastricht, en werd in de 8e eeuw gebouwd. Het is een prachtig voorbeeld van romaanse architectuur met veel historische kunstwerken en relikwieën. Binnen in de basiliek zijn er verschillende interessante zaken te zien, zoals het relikwieën kabinet met relikwieën van Sint-Servaas en andere heiligen, de prachtige fresco’s en de grote glas-in-loodramen. Er zijn ook enkele kunstwerken van beroemde kunstenaars zoals Jan van Scorel en Lucas van Leyden.

Een bezoekje aan ‘Het Vrijthof’

Het Vrijthof is een van de meest bekende en drukbezochte pleinen van Maastricht. Het is een groot plein in het hart van de stad, omringd door historische gebouwen en gezellige terrassen. Er zijn veel bezienswaardigheden in de directe omgeving, zoals de Sint-Janskerk, het theater en de Sint-Servaasbasiliek. Op het Vrijthof worden vaak concerten en evenementen gehouden, zoals het bekende Maastrichtse Vrijthof Concert, een reeks gratis openluchtconcerten die elke zomer worden gehouden. Er zijn ook regelmatig markten en festivals gehouden, waar bezoekers kunnen genieten van lokale delicatessen en handgemaakte producten. Vergeet je pasjeshouder met pinpas niet, want je kunt bij de meeste winkels alleen nog maar pinnen.

Dagje shoppen

Wil je niet alleen een stukje cultuur opsnuiven, maar ook lekker winkelen, dan ben je ook hiervoor aan het juiste adres. We kunnen ons namelijk heel goed voorstellen, dat je tijdens je vakantie richting de mooiste stranden Italie er wel netjes bij wilt lopen. De vele winkelstraten van Maastricht herbergen daarom ook allerlei verschillende soorten winkeltjes. Waar de één wat duurder is, is de ander weer wat goedkoper. Alles bij elkaar maakt dit het dat het de perfecte manier is om je uitje naar Maastricht compleet te maken. Althans bijna!

Limburgse vlaai en zuurvlees

Voor wie een bezoekje brengt aan Maastricht, mag een stukje Limburgse vlaai en zuurvlees natuurlijk niet ontbreken! Limburgse vlaai is een traditioneel gebak uit de Nederlandse provincie Limburg, waarvan Maastricht de hoofdstad is. Het is een soort taart met een bodem van deeg, gevuld met een vulling van bijvoorbeeld appel, kers, aardbei of abrikoos. Limburgse vlaai wordt vaak gegeten als tussendoortje of als dessert. Zuurvlees is een ander traditioneel gerecht uit Limburg. Het is gemaakt van rundvlees of varkensvlees dat gerijpt is in azijn, specerijen en suiker. Het resulterende vlees is zacht, sappig en heeft een unieke smaak.