Home > Elektricien: kosten en informatie

Elektricien: kosten en informatie

nov 28, 2022 | Algemeen

Je kunt zelf vaak veel verschillende werkzaamheden in huis doen, maar vaak zijn werkzaamheden aan het elektriciteit er niet één van. Om veiligheidsredenen is het belangrijk om een elektricien in te schakelen. Een elektricien voert veel verschillende werkzaamheden uit. In dit artikel lees je wat een elektricien voor je kan betekenen en welke kosten je kunt verwachten.

Wat doet een elektricien?

Je kunt de werkzaamheden van een elektricien opdelen in drie categorieën: 

  • Algemene elektriciteitswerken
  • Kleine elektriciteitswerken
  • Industriële elektriciteitswerken

Wat deze categorieën precies inhouden, lees je hieronder.

Algemene elektriciteitswerken

Onder algemene elektriciteitswerken vallen heel veel verschillende werkzaamheden. Denk hierbij aan de volgende klussen:

Nieuwe elektrische installatie: een elektricien plaatst een nieuwe elektrische installatie, zowel in oudere als in nieuwe woningen. In nieuwbouwwoningen is vaak nog geen elektriciteit aangelegd en in oudere woningen moet soms alles vervangen worden in het kader van veiligheid.

Elektriciteit leggen: het leggen van elektriciteit doe je bijvoorbeeld na een verbouwing. Wanneer je een nieuwe keuken of badkamer hebt, worden stroompunten vaak op een andere plaats aangelegd. Ook dit doet een elektricien.

Elektriciteit vernieuwen: onder het vernieuwen van elektriciteit vallen werkzaamheden zoals de meterkast verplaatsen en oude bekabeling renoveren. Door veroudering van de installatie is het soms ook nodig om zekeringkasten te vernieuwen, omdat er vaker storingen ontstaan.

Domotica installeren: onder domotica valt ook wel de term “smart home”. Domotica is niks anders dan een elektrische communicatie tussen verschillende elektrische apparaten in huis. Je kunt bijvoorbeeld op je werk de kachel aan en uit zetten of de wasmachine laten draaien. Wanneer je boven op bed ligt, doe je met één druk op de knop de verlichting benden uit.

Wil je meer lezen over de werkzaamheden van een elektricien, of ben je misschien op zoek naar een elektricien? Op deze website vind je meer informatie en een handig overzicht van alle elektriciens.

Kleine elektriciteitswerken

Onder kleine elektriciteitswerken vallen de kleinere werkzaamheden zoals het aansluiten van nieuwe stopcontacten, het plaatsen van een deurbel of het aansluiten van de verlichting.

Industriële elektriciteitswerken

In de industrie wordt vaak gewerkt met krachtstroom. Dit is nodig om grote elektrische machines en veel verlichting draaiende te houden. Niet iedere elektricien heeft ervaring met krachtstroom: informeer hier dus goed naar wanneer je een elektricien nodig hebt voor industriële elektriciteitswerken.

Wat kost een elektricien per uur?

Wanneer je een elektricien nodig hebt, is het fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten. De prijs voor een elektricien start vanaf €25,- per uur voor een beginnende elektricien.
Voor een meer ervaren elektricien betaal je gemiddeld tussen de €30,- en €35,- per uur. Voor een zeer ervaren elektricien moet je al snel rekening houden met een uurtarief van gemiddeld €40,- tot €50,- per uur. Dit zijn prijzen exclusief materiaalkosten.

De ervaring van een elektricien zegt niets over de kwaliteit van de werkzaamheden. Een beginnende elektricien kan dezelfde kwaliteit leveren als een ervaren elektricien.

Wat kosten elektriciteitswerken?

De tarieven van een elektricien zijn exclusief materiaalkosten. Maar wat zijn de materiaalkosten? Voor het aanleggen van elektriciteit betaal je gemiddeld tussen de €7.000,- en €10.000,-, inclusief materiaal en montage. Moet de elektriciteit in jouw woning worden vernieuwd? Houdt rekening met een gemiddelde prijs tussen de €8.000,- en €10.000,-.

Voor kleinere werkzaamheden, zoals het vervangen van de meterkast, betaal je ongeveer €350,- tot €750,-. Houdt rekening met een gemiddelde prijs van €60,- tot €120,- per stopcontact.