Een mural van kunstenaar Oxie Alienski is in Heerlen overgeschilderd. Het kunstwerk was pas vorige week donderdag gemaakt, maar bleek maandagmorgen verdwenen onder een laag grijze verf.
De Limburger is er voor al het nieuws uit je regio. Maar ook voor het nieuws uit de rest van de wereld. Probeer nu De Limburger, 5 weken voor slechts 15,-.
Een jaar of 15 zijn ze er inmiddels, de huisartsenposten in Nederland. De plek waar je in het weekend en ’s avonds naar toe gaat als er medisch echt iets aan de hand is. En steeds meer mensen maken er gebruik van. L1 wil weten hoe het gaat met de posten in Limburg. Daar hebben we uw hulp bij nodig. Doe mee en vul de enquête in. Het kost maar een paar minuten.
Klik voor de enquête.
We gaan geld inzamelen voor Alzheimer Centrum Limburg, dat zich bezighoudt met preventie en met vragen als hoe kun je mantelzorgers ondersteunen en wat kan de samenleving doen voor Alzheimer-patiënten? Verzin zelf een actie of – heel snel te regelen – verkoop vergeet-mij-nietjes. Op 21 september kun je de opbrengst in een grote live tv-show van L1 komen aanbieden.
Het meest gewilde object van het wielerseizoen: het L1-Wielerpetje. Met klepje omhoog natuurlijk!
Als je van wielrennen houdt, dan moet je dit petje natuurlijk hebben. En ze zijn gratis! We delen ze uit bij koersen dus houd goed in de gaten waar we aanwezig zullen zijn.
Volgens de kunstenaar zelf is er in Heerlen een strijd gaande tussen de verschillende straatkunstenaars en ook op Facebook houdt het incident de gemoederen bezig.
Oxie Alienski maakte de mural aan de Spoorsingel vorige week donderdag in drie uurtjes omdat hij toch in Heerlen was vanwege een expositie. “Ik vond het wel leuk om iets achter te laten.” Een paar dagen later is het kunstwerk echter alweer verdwenen. Een unicum voor de kunstenaar: “Ik heb het nog nooit meegemaakt.”
Het was Sanne Gijsbers van Street Art Heerlen die het maandagmorgen opmerkte. “Ik wilde een foto maken van een ander nieuw werk, toen ik ineens zag dat het werk van Oxie was overgespoten. Omdat ik dat jammer vond heb ik een berichtje op gezet. Het is een heel ding geworden.”
Alienski wiens werk in Nederlandse en Belgische straten veelvuldig te vinden is, heeft wel een vermoeden wie er verantwoordelijk is voor het overschilderen van het werk. “Er is een soort haat bij die mensen, ik snap het niet. Maar er is iets gaande. Een onderlinge strijd.” Die strijd zou gaan tussen drie grote partijen; Streetart Heerlen, Heerlen Murals en de lokale straatkunstenaars.
Volgens Alienski een hoogst ongebruikelijke situatie. “Je hebt wel altijd de strijd tussen de graffitispuiters en streetart-makers gehad, maar dat streetart-kunstenaars nu ook nog elkaars werk gaan overspuiten is nieuw voor me. Dat gebeurt bijna nooit.”
De kunstenaar baalt er in ieder geval flink van dat zijn muur nu weer grijs is en hoopt dat er online nog wat foto’s te vinden zijn. “Dan kun je die erbij zetten, dan ziet tenminste iemand het werk nog.”
Bron: 1Limburg Nieuws