Hoe bereid je je auto voor op een vakantierit naar de bergen?

Ga je dit jaar met de auto op vakantie naar de bergen? Op wintersport of om later in het jaar bergwandelingen met een schitterend uitzicht te maken? Met de auto door de bergen rijden geeft veel vrijheid, maar vergt tegelijkertijd veel van de auto. Bij het rijden in bergachtige gebieden worden vooral de remmen en de versnellingsbak veelvuldig gebruikt. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de auto in een goede conditie is.

Zorg ervoor dat de auto een goede onderhoudsbeurt krijgt

Veel systemen van de auto werken nauw met elkaar samen, zodat een defect aan het ene systeem van invloed is op andere systemen. Controleer daarom voordat je aan de vakantierit naar de bergen begint de verschillende systemen en belangrijke onderdelen van de auto. Er zijn een aantal systemen die hierbij speciale aandacht verdienen:

 • De versnellingsbak: Omdat er in de bergen veel moet worden geschakeld, moet dit systeem feilloos werken. Controleer het peil van de versnellingsbakolie en vul deze indien nodig bij. Je zou er ook voor kunnen kiezen deze voor de vakantierit te verversen.
 • Het koelsysteem: Met name in de bergen kan de motor erg warm worden en is een goede motorkoeling belangrijk om schade te voorkomen. Check of er voldoende koelvloeistof in het reservoir zit en houd de temperatuur in de gaten.
 • Het remsysteem: Vooral bij het bergafwaarts rijden, moet je op de remmen kunnen vertrouwen. Om die reden moet de conditie van de remblokken en -schijven vooraf worden geïnspecteerd. Vergeet niet om het peil van de remvloeistoffen te controleren.
 • De banden: Voor een optimale grip moeten de banden genoeg profiel hebben en goed op spanning zijn. Laat als dat nodig is de banden uitlijnen om de motor en versnellingsbak zoveel mogelijk te ontzien. Als u van plan bent uw set winterbanden te upgraden, moet u letten op beproefde merken zoals Pirelli of hi-fly. 

Afbeelding van pirelli banden afkomstig van de auto-onderdelen24.nl

 • Verlichting: Omdat de weersomstandigheden in de bergen soms snel veranderen, zijn goed werkende mistlampen en remlichten erg belangrijk.
 • Ruitenwissers en vloeistof: Plaats voor de vakantierit een set nieuwe ruitenwissers en vul de ruitenwisservloeistof bij, zodat je de ramen van de auto altijd schoon kunt houden.

Pas de rijstijl aan de omstandigheden aan

Kenmerken van autorijden in de bergen is dat het een aantal specifieke rijvaardigheden en gedragingen vereist die je in eigen land maar zelden gebruikt, maar die je wel onder de knie moet hebben. Hiermee verhoog je je eigen veiligheid, die van andere weggebruikers en voorkom je schade aan de auto. De volgende dingen moet je beheersen of weten:

 • Zorg ervoor dat je de hellingproef kunt uitvoeren, waarbij je met de auto vanuit stilstand bergopwaarts rijdt. Mocht dit al een poosje geleden zijn, dan zou dit in een parkeergarage kunnen worden geoefend.
 • Rijd bergopwaarts in een lage versnelling en een hoog toerental. Verliest het voertuig snelheid, schakel dan een versnelling terug en trap het gaspedaal in.
 • Bergafwaarts rijden gebeurt in dezelfde versnelling als waarmee je de berg bent opgereden. Rem bij het afdalen zoveel mogelijk op de motor af, zodat de remmen niet te warm worden.
 • Rem af voor een bocht en schakel terug om de auto ook in scherpe bochten onder controle te kunnen houden.
 • Wees voorzichtig wanneer je de auto aan de kant zet om een andere auto te laten passeren als deze bergopwaarts rijdt of als je parkeert. Stuur de wielen naar binnen in de richting van de berg en zorg ervoor dat de handrem goed is aangetrokken.
 • Verslechtert het weer, pas dan allereerst de snelheid aan, omdat de remweg bij het afdalen van een berg langer is. Plaats afhankelijk van wat de omstandigheden zijn de sneeuwkettingen en voer de juiste verlichting. 

Wat moet je doen om klaar te zijn voor alle weersomstandigheden?

In de bergen kan het weer onverwacht snel omslaan en kunnen de omstandigheden verslechteren door neerslag in de vorm van regen en sneeuw. Maar het kan ook binnen afzienbare tijd mistig of glad worden. Wees hierop voorbereid door in de winter altijd sneeuwkettingen en extra lampen in de auto te leggen. Het is zeker de overweging waard om de auto voordat je op wintersport gaat van winterbanden te voorzien. Dat is in alle Alpenlanden overigens verplicht. Zorg er ook altijd voor dat er dekens en een pakketje warme kleding in de auto liggen voor het geval je niet verder kunt door hevige sneeuwval. Met goede onderhoud en de juiste voorbereiding zijn jij en je auto klaar voor de vakantierit naar de bergen.

Dit artikel delen

Elburg Gezellig op de Veluwe

Elburg is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Elburg. Op deElburggids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deElburggids? Neem dan contact met ons op.