Lilianne Ploumen

Lilianne Ploumen

Lilianne Ploumen in onlosmakelijk verbonden aan de Nederlandse politiek en de Partij van de Arbeid (PvdA). Ploumen werd op 12 juli 1962 geboren in Maastricht. Ze is op dit moment 61 jaar oud. Na haar studententijd heeft ze haar woonplaats in Limburg achter zich gelaten. Op dit moment woont ze namelijk in Amsterdam Nieuw West.

Het gezin van Lilianne Ploumen

Op dit moment is Lilianne al ruim 30 jaar getrouwd en woont ze met haar man in Amsterdam. Uit dit huwelijk zijn 2 kinderen gekomen. De eerst werd in 1993 geboren en de tweede kwam in 1995 op deze wereld. Lilianne Ploumen heeft een dochter en een zoon.

Loopbaan en carrière

Tussen 1980 en 1988 studeerde Lilianne aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hier legde ze de opleiding maatschappijgeschiedenis af. Na het afronden van deze opleiding heeft Lilianne Ploumen zich haar hele leven ingezet voor de maatschappij in binnen- en buitenland.

Hierbij speelde ontwikkelingshulp voor derdewereldlanden ook een hele grote rol. In 2004 werd ze directeur van Cordaid. Deze organisatie zet zich in voor ontwikkelingshulp aan arme landen. Ook heeft ze veel bijgedragen aan de organisatie “Stop Aids Now!” om aids de wereld uit te krijgen.

Politieke loopbaan

In 2003 werd Ploumen lid van de Partij van de Arbeid (PvdA). Hiervoor was politiek niet onbekend voor haar, want ze is voor 2003 lange tijd lid geweest van GroenLinks. In 2007 werd ze na een interne verkiezing partijvoorzitter van de PvdA. Hiermee werd zijn de eerste vrouwelijke partijleider in de Nederlandse politiek ooit.

Op 5 november 2012 werd Ploumen minister in het 2e kabinet-Rutte. Haar portefeuille werd Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Tijdens deze periode zette zij zich ook hard in voor de “She Decides” organisatie. Na de verkiezing van Donald Trump in de VS werd abortus voor vrouwen veel moeilijker. Ploumen zette zich er voor in dat vrouwen dit zelf konden bepalen.

Einde van haar politieke carrière

Op 12 april 2022 maakte Ploumen bekend dat ze met onmiddellijke ingang ging stoppen met de politiek. Ze was van mening dat de koers van de PvdA niet meer bij haar paste. Aansluitend heeft ze niet stilgezeten. Sinds 1 juli 2023 is ze onder andere voorzitter van de raad van toezicht van Stichting CPNB.

Dit artikel delen

Elburg Gezellig op de Veluwe

Elburg is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Elburg. Op deElburggids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deElburggids? Neem dan contact met ons op.