De politie is 30 procent van haar tijd kwijt aan mensen in psychische nood. Limburg gaat plannen maken om de overlast door verwarde mensen terug te dringen.
Tour de L1mbourg is het reizend wielerprogramma door de provincie van L1, tijdens de Ronde van Frankrijk. Daarbij draait het de liefde voor de wielersport en de provincie Limburg. Iedere dag vanaf 13 uur op L1 Radio en vanaf 17:55 op L1 TV.
De Vrijthofconcerten van André Rieu in Maastricht staan weer voor de deur. Om in de stemming te komen zendt L1 TV vanaf maandag 20 juni iedere dag een special rondom de bekendste Limburger uit.
Honderden Limburgers hebben de voorbije weken hun foto laten zetten op de cover van L-magazine, het nieuwe weekendmagazine van De Limburger. Onze jury heeft 10 coverfoto’s genomineerd. Wat vind jij de leukste? Breng nu je stem uit op delimburger.nl/leukstecoverfoto.
Blijf op de hoogte van alle ins- en outs deze sportzomer. Van Wout in de Tour tot Max in de Formule 1. En van Tom in Rio tot de start van het nieuwe voetbalseizoen. Mis niets van deze heerlijke sportzomer. Lees de krant nu 10 weken voor 27,50 euro
Het meest gewilde object van het wielerseizoen: het L1-Wielerpetje. Met klepje omhoog natuurlijk!
Als je van wielrennen houdt, dan moet je dit petje natuurlijk hebben. En ze zijn gratis! We delen ze uit bij koersen dus houd goed in de gaten waar we aanwezig zullen zijn.
Limburg wordt daarom een landelijke proefregio om te komen tot minder overlast van mensen in psychische nood.
De politie in Limburg zegt ruim 30 procent van haar tijd kwijt te zijn aan meldingen over verwarde mensen. Het aantal incidenten in de provincie steeg – als gevolg van de veranderingen in de zorg – van 2762 in 2011 naar 3753 vorig jaar. Limburg is als proefregio aangewezen door het Aanjaagteam verwarde personen. Dit team van experts is vorig jaar door het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in het leven geroepen om met oplossingen te komen voor de almaar toenemende problemen en incidenten veroorzaakt door verwarde personen.
Afgelopen vrijdag nog kwam in Zelhem een vierjarig kind om het leven bij een ongeval veroorzaakt door een man met psychische problemen. De experts concluderen in een rapport dat er snel extra hulp en begeleiding nodig is om verwarde mensen in hun woonomgeving te ondersteunen.
In het rapport worden ook handvatten aangereikt waarmee Limburg en de vier andere proefregio’s aan de slag kunnen. Zo zouden zorgprofessionals 24 uur per dag bereikbaar moeten zijn. En het vervoer van een verward persoon na een melding zou niet langer door de politie gedaan moeten worden, maar door een ambulance om escalatie te voorkomen. Gemeenten moeten sterker de regie nemen, betrokken partijen (gemeenten, nemen, betrokken partijen (gemeenten, zorgverleners, politie en ziekenhuizen) moeten beter samenwerken en sneller probleemsituaties signaleren. Concrete plannen zijn er nog niet.
De politie in Limburg heeft zelf het initiatief genomen om te onderzoeken wie die verwarde personen eigenlijk zijn. Gaat het om mensen met psychoses of andere psychiatrische problemen? Zijn het dementerende ouderen of mensen onder invloed van drank en drugs? Met de uitkomsten van dit onderzoek hoopt de politie beter te kunnen anticiperen op meldingen.
Landelijk waren er afgelopen jaar meer dan 66.000 incidenten met verwarde mensen. Een toename van dik 60 procent ten opzichte van 2011. Toen waren er ruim 40.000 incidenten.
Lees meer over .
Via je mail op de hoogte van het laatste Limburgse nieuws.
Bron: 1Limburg Nieuws