Maastricht wil culturele instellingen toekomstbestendig maken

Om de gemeentelijke culturele instellingen toekomstbestendig te maken is een bundeling van functies, vernieuwing en aanpassing van het aanbod van Centre Céramique, Kumulus en het Natuurhistorisch Museum noodzakelijk. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft daarvoor een eerste voorstel ontwikkeld en wil de komende tijd verder onderzoeken of het haalbaar is en wat precies de financiële en personele consequenties zijn.


Om de gemeentelijke culturele instellingen toekomstbestendig te maken is een bundeling van functies, vernieuwing en aanpassing van het aanbod van Centre Céramique, Kumulus en het Natuurhistorisch Museum noodzakelijk. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft daarvoor een eerste voorstel ontwikkeld en wil de komende tijd verder onderzoeken of het haalbaar is en wat precies de financiële en personele consequenties zijn.

Het voorstel richt zich op een heroriëntatie van de rol van de instellingen en een eigentijds cultuuraanbod. Het efficiënter gebruiken en eventueel afstoten van locaties vormen eveneens een onderdeel hiervan.

Sinds 1 januari 2013 zijn de drie gemeentelijke culturele instellingen al gefuseerd tot één organisatie, met als doel het dienstenaanbod en de producten op elkaar af te stemmen en meer in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Ook is het belangrijk dat de organisatie financieel gezond is. De veranderende vraag van de consument en de groei van nieuwe technieken en netwerken maken een nieuwe visie met duidelijke keuzes noodzakelijk. Van wezenlijk belang hierin is dat de vraag van de inwoner goed aansluit bij het aanbod.

De bibliotheekfunctie van Centre Céramique verandert drastisch. Er is sprake van een sterke afname van fysieke uitleningen van boeken e.d., daar waar de digitale uitleningen stijgen. De stadsbibliotheek wil in de toekomst meer een ontmoetingsplek worden waar kennis wordt opgehaald en gedeeld. De fysieke collectie wordt met 50% teruggebracht terwijl de digitale collectie fors wordt uitgebreid. Het aanbod van cursussen, lezingen, workshops, debatten en exposities wordt vergroot als onderdeel van een prikkelend cultureel programma. Centre Céramique moet als het ware het hart van de stad worden.

Gezien de terugloop van cursistenaantallen bij Kumulus ontstaat een groot financieel probleem vandaar dat in de nieuwe visie men aanbieder blijft van cursussen voor de jeugd tot 21 jaar. Voor de doelgroep van boven de 21 gaat Kumulus zelf geen standaard cursussen meer aanbieden naar blijft wel bemiddelaar voor diegene die op zoek is naar een passende cursus cq cursusleider. Kumulus verlaat de locatie aan de Maartenspoort. De akoestisch/klassiek lessen worden gegeven in het Centre Céramiue en de overige cursisten ( versterkt/ pop& jazz ) gaan les krijgen in de Timmerfabriek. De locatie aan de Herbenusstraat blijft in gebruik voor dans, theater en beeldende kunst.

De vernieuwing van het Natuurhistorisch Museum Maastricht is reeds in volle gang met als voorbeeld de opening van het Sciencelab waar de bezoeker via een groot scherm de preparatie van de Mosasaurus kan volgen. Dit Sciencelab wordt doorontwikkeld en eventueel verbreed naar andere wetenschapsvelden. Ook de Mosasaurus, als icoon van de stad Maastricht, zal een prominente plek krijgen met eventueel een directe verbinding naar de vindplaats in de ENCI-groeve middels bijvoorbeeld een pendelbus.

Wethouder Mieke Damsma: “De genoemde plannen voor de drie gemeentelijke culturele instellingen bieden grote kansen om inhoudelijke verbindingen te maken tussen de diverse producten en diensten. Ze moeten meer één netwerkorganisatie worden met het Centre Céramique als kern met één culturele programmering, waardoor er voor de inwoners een herkenbare ingang wordt gecreëerd voor allerlei vragen op cultureel vlak.”

De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt en naar verwachting in het najaar opnieuw aan het college voorgelegd. Eerst wil men duidelijkheid verschaffen wat precies de personele en financiële gevolgen zijn en wat de consequenties zijn voor de huidige gebouwen. In het verdere verloop van het proces wordt ook het personeel, dat voorafgaande aan de persconferentie van vrijdag op de hoogte werd gesteld van de toekomstplannen, veelvuldig betrokken.

 

Dit artikel delen

Elburg Gezellig op de Veluwe

Elburg is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Elburg. Op deElburggids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deElburggids? Neem dan contact met ons op.