Ondanks haar tegenvallende prestatie op de Olympische Spelen moet Nederland de Landgraafse worstelaarster Jessica Blaszka koesteren. En in haar investeren.
Door de week digitaal lezen en in het weekend De Limburger en L-magazine in de brievenbus ontvangen?
In de serie Limburg van Boven vliegen we over de mooiste plekjes van onze provincie heen. Iedere aflevering ontdekken we een nieuw plekje gezien vanuit de lucht.
Het meest gewilde object van het wielerseizoen: het L1-Wielerpetje. Met klepje omhoog natuurlijk!
Als je van wielrennen houdt, dan moet je dit petje natuurlijk hebben. En ze zijn gratis! We delen ze uit bij koersen dus houd goed in de gaten waar we aanwezig zullen zijn.
We gaan geld inzamelen voor Alzheimer Centrum Limburg, dat zich bezighoudt met preventie en met vragen als hoe kun je mantelzorgers ondersteunen en wat kan de samenleving doen voor Alzheimer-patiënten? Verzin zelf een actie of – heel snel te regelen – verkoop vergeet-mij-nietjes. Op 21 september kun je de opbrengst in een grote live tv-show van L1 komen aanbieden.
Robin van Galen, bondscoach van de waterpolomannen en vaste analyticus van de NOS tijdens de Olympische Spelen, hield daar een vurig pleidooi voor tijdens de live-uitzending van .
“Wereldwijd is worstelen een enorm grote sport. In Nederland hebben we niet veel worstelaarsters. Zij is de eerste die namens Nederland meedoet. Daarom moeten we deze atleten omarmen”, vindt Van Galen. “Ze is pas 23. Over vier jaar is ze op de ideale leeftijd om in Tokyo goed te presteren. Vorig jaar werd ze derde op een WK. Dat soort atleten moeten we niet laten lopen. Daar moeten we juist in investeren.”
Het olympisch debuut van Blaszka liep woensdag uit op een teleurstelling. In de freestyle klasse tot 48 kilogram ging ze in de eerste ronde roemloos onderuit tegen de Amerikaanse Haley Ruth Augello (7-0).
Toch zou Nederland dit soort getalenteerde sporters juist financieel de helpende hand moeten bieden, vindt Van Galen. “Nu heeft ze de a-status veroverd en krijgt ze dus ook een stipendium van het NOC*NSF. Maar het jaar ervoor was ze negende op een WK geworden en kreeg ze het niet. Toen is ze ondersteund door het IOC, die onder ontwikkelde landen steunt met dit soort atleten. Wij willen toch niet getypeerd worden als ontwikkelingsland? Ik vind dat we een uitzondering voor haar moeten maken.”
Bron: 1Limburg Sportnieuws