Home > Jaarlijkse Stadsprocessie ditmaal op Pinksterzondag

Jaarlijkse Stadsprocessie ditmaal op Pinksterzondag

mei 10, 2016 | Maregio

Vanuit de St. Servaasbasiliek vertrekt op Pinksterzondag 15 mei om 11.45 u de jaarlijkse Stadsprocessie door de straten van de Maastrichtse binnenstad.


Vanuit de St. Servaasbasiliek vertrekt op Pinksterzondag 15 mei om 11.45 u de jaarlijkse Stadsprocessie door de straten van de Maastrichtse binnenstad.

Voorafgaand aan de processie wordt om 10.00u, in de St. Servaasbasiliek, een pontificale Hoogmis opgedragen met als hoofdcelebrant de bisschop van Roermond Mgr. Frans Wiertz. Deze viering wordt opgeluisterd door de Cappella Sancti Servatii o.l.v .Hans Heykers. Het orgel wordt bespeeld door Marcel Verheggen.

Enkele tientallen groepen waaronder de stadsdevoties : het beeld van de Sterre der Zee, de Zwarte Christus van Wyck en het Borstbeeld van St.Servaas, en de borstbeelden van de Maastrichtse bisschoppen St.Lambertus, St.Monulfus en Gondulfus met hun dragers gilden en broederschappen vormen deze religieus-traditionele ommegang.

De muzikale omlijsting wordt traditioneel verzorgd door de zangkoren van de beide Maastrichtse Basilieken en de parochie St.Pieter, en de harmonieën en fanfares uit de binnenstad.

De stadsprocessie zal de volgende route nemen: Keizer Karelplein,Oude Tweebergerpoort, Grote Gracht, Markt, Spilstraat, Kleine Staat, Kersenmarkt, Wolfstraat, en O.L.Vrouweplein. De beide kerkbesturen van de O.L. Vrouwebasiliek en de Basiliek Sint Servaas hebben dit jaar ervoor gezorgd dat langs de route wederom feestelijke versiering kan worden opgehangen in de vorm van vlaggen.

De processie eindigt met een korte sluitingsplechtigheid in de O.L.Vrouwebasiliek. Als besluit brengt de harmonie “ Kunst door Oefening” een korte serenade op het O.L.Vrouweplein.