Home > Nico Stam nieuwe bestuursvoorzitter Maastricht Convention Bureau

Nico Stam nieuwe bestuursvoorzitter Maastricht Convention Bureau

aug 1, 2016 | Maregio

Nico Stam, Deputy Director van Brightlands Maastricht Health Campus & Chief Business Officer, is toegetreden tot het bestuur van het Maastricht Convention Bureau. Hij bekleedt hier de functie van onafhankelijk voorzitter. Het Maastricht Convention Bureau is een stichting die Maastricht & regio op de kaart zet als bestemming voor meerdaagse (inter)nationale congressen, met name op het gebied van Health & Materials.


Nico Stam, Deputy Director van Brightlands Maastricht Health Campus & Chief Business Officer, is toegetreden tot het bestuur van het Maastricht Convention Bureau. Hij bekleedt hier de functie van onafhankelijk voorzitter. Het Maastricht Convention Bureau is een stichting die Maastricht & regio op de kaart zet als bestemming voor meerdaagse (inter)nationale congressen, met name op het gebied van Health & Materials.

Nico Stam is naast adjunct directeur van de Brightlands Maastricht Health Campus verantwoordelijk voor de business development activiteiten op de Maastrichtse campus. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de farmaceutische industrie, waar hij verschillende executive posities bekleedde op het terrein van business development, strategie en Merger & Acquistion bij respectievelijk Merck & Co., Schering-Plough en Organon Biosciences. In deze functies werkte hij nauw samen met internationale Venture Capital companies en bekleedde hij een aantal board en management posities bij verschillende Life Sciences organisaties.

In zijn functie bij Brightlands Maastricht Health Campus is hij actief betrokken bij het opzetten van nieuwe start-up bedrijven en het aantrekken van externe innovatieve life sciences bedrijven naar de campus en de Limburg regio. Daarbij werkt hij nauw samen met andere regionale stakeholders, waaronder de Provincie, Maastricht Universiteit, Maastricht academisch ziekenhuis, LED, en de andere Brightlands campussen. Nico’s  activiteiten zijn erop gericht om Brightlands Maastricht Health Campus te ontwikkelen tot een internationaal toonaangevende innovatie hub en ecosysteem, dat aantrekkelijk is voor innovatieve start-up companies en grotere bedrijven op het terrein van life sciences.

Nico studeerde scheikunde/biochemie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is in het bezit van een PhD van de Vrije Universiteit, alsmede een MBA en CLP.

Het Maastricht Convention Bureau is erg blij met deze nieuwe ontwikkelingen. Directeur Jurgen Moors: ‘De regio Maastricht beschikt over een uitstekend ecosysteem voor medische congressen. Onderzoek, onderwijs en ondernemerschap komen samen op de health campus en dat resulteert in een sterke internationale aantrekkingskracht richting bedrijven, instellingen en wetenschappers die kennis willen opdoen of met elkaar willen delen. De inhoudelijke alliantie tussen de Maastricht Health Campus en ons Bureau verstevigd de positie van Maastricht als congresbestemming. Door de toetreding tot het bestuur van Nico Stam, met zijn mooie staat van dienst en ervaring binnen de medische sector, is er een goede verankering van de wetenschap en vooral Brightlands binnen het Maastricht Convention Bureau.’

Nico heeft een duidelijke reden om de functie van bestuursvoorzitter te gaan bekleden: ‘Met als doel het realiseren van de ambitie om de Brightlands campussen te ontwikkelen tot innovatie clusters die met gemak de internationale concurrentie aan kunnen met andere science parken  in de wereld, is het belangrijk dat alle onderdelen van het vereiste ecosysteem aanwezig zijn. Het Maastricht Convention Bureau is in mijn ogen zo’n cruciale partner in het ecosysteem en draagt bij aan het realiseren van een internationaal netwerk met wetenschappers en onderzoeksinstituten uit het buitenland. Het Maastricht Convention Bureau is zeer actief op de internationale congresmarkt en richt zich o.a. op het aantrekken van internationale medische en wetenschappelijke congressen naar Maastricht.  Daarnaast organiseert het tal van wetenschappelijke congressen voor de aandeelhouders van de campus, Maastricht universiteit en Maastricht academisch ziekenhuis. Het bezoek van deze wetenschappelijke bezoekers en de internationale samenwerkingen die hier vaak uit voortvloeien zie ik als zeer belangrijk. Een Convention bureau doet meer dan alleen een congres organiseren, het biedt ook een netwerk met gelijk gestemde partijen die een gezamenlijk hoger doel nastreven, het aantrekken van bezoekers en ontwikkelen van economische activiteit in Maastricht en regio, zoals het aanbieden van hoogwaardige hotelgelegenheid voor bezoekers die naar een wetenschappelijk congres komen, of een ander congres zoals de jaarlijkse TEFAF.  

Door plaats te nemen in het bestuur van Maastricht Convention Bureau wordt de bestaande samenwerking geïntensiveerd, en kan er nog beter afstemming plaatsvinden met partijen uit de regio die belang hebben bij het aantrekken van congressen naar Maastricht. Op die manier nemen we als congresdestinatie een nog sterkere positie in tegen de wereldwijde concurrentie.’