Home > Kumulus presenteert de Dag van de Blaasmuziek Maastricht

Kumulus presenteert de Dag van de Blaasmuziek Maastricht

okt 5, 2016 | Maregio

Vijf Maastrichtse HAFA-verenigingen presenteren zich op zondag 9 oktober ( 11.00 – 17.00 uur) tijdens de eerste editie van de Dag van de Blaasmuziek Maastricht met een gevarieerd programma.


Vijf Maastrichtse HAFA-verenigingen presenteren zich op zondag 9 oktober ( 11.00 – 17.00 uur) tijdens de eerste editie van de Dag van de Blaasmuziek Maastricht met een gevarieerd programma.

Op diverse locaties in de stad zetten harmonieën hun deuren open. Bezoekers kunnen deelnemen aan blaasinstrument- en slagwerkworkshops, interactieve concertjes beluisteren, optredens van leerlingenorkesten bijwonen en meedoen met andere activiteiten.

Waarom?

Er zijn een kleine 25 HAFA-verenigingen in de stad Maastricht actief. Alle 25 hebben constant behoefte aan aanvulling van het ledenbestand. In de huidige tijd en maatschappij is dat niet meer zo eenvoudig.

Daar waar vroeger de vereniging het kloppend hart van het dorp, stadsdeel of wijk was, is dat nu lang niet meer het geval. Leden kwamen vanzelf aanwaaien, kregen een korte opleiding en konden binnen de kortste keren zitting nemen in de harmonie of fanfare. Tegenwoordig zijn er andere eisen; het instapniveau is vaak hoger en met name de jeugd heeft heel wat andere activiteiten op het programma staan dan oefenen en meedraaien in een vereniging. Mogelijke verklaringen zijn ook de generatieverschuiving, terugloop en verdwijnen van subsidies, maar ook de verminderde zichtbaarheid van fanfares en harmonieën in het straatbeeld. Door verandering van het beleid moeten muziekverenigingen steeds professioneler worden( voorwaarde subsidie). Hierdoor zie je ze steeds vaker alleen nog in schouwburgen  en theaters en minder op straat. Jongeren uit families waar geen muziek gemaakt wordt, komen soms nooit in aanraking met muziekverenigingen.

Bazuin het rond!

Muziek maken, en zeker musiceren in groepsverband biedt mensen zoveel. Naast het leren bespelen van een instrument is ook het sociale aspect erg belangrijk. Verlegen mensen komen langzaam uit hun schulp,  de muzikanten vinden een uitdaging in het aanleren van een muziekstuk, en net als bij voetbal is de ‘derde helft’ voor veel mensen een extra reden om naar de repetitie te komen. Dit stukje cultureel erfgoed kunnen we niet verloren laten gaan. Dus bazuin het rond en kom een kijkje nemen bij de harmonie!

Deelnemers en aanvangstijden:

11.00 uur – Harmonie St. Michaël Heugem

11.00 uur- Koninklijke Harmonie van Heer

13.00 uur – Harmonie Kunst door Oefening

14.00 uur – Harmonie Heer Vooruit

15.00 uur – Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht