Home > Landgoed Mariënwaard voor één dag opengesteld tijdens de Werkdag PLUS van CNME

Landgoed Mariënwaard voor één dag opengesteld tijdens de Werkdag PLUS van CNME

nov 23, 2016 | Maregio

Tijdens de Werkdag PLUS op zaterdag 3 december gaan deelnemers aan het werk in het natuurgebied Landgoed Mariënwaard met het Team Ecologisch Beheer van CNME. Bosjes worden uitgedund, de lanen weer opengemaakt en er worden snoeiwerkzaamheden verricht. Een unieke kans: Mariënwaard is normaliter niet open voor publiek.


Tijdens de Werkdag PLUS op zaterdag 3 december gaan deelnemers aan het werk in het natuurgebied Landgoed Mariënwaard met het Team Ecologisch Beheer van CNME. Bosjes worden uitgedund, de lanen weer opengemaakt en er worden snoeiwerkzaamheden verricht. Een unieke kans: Mariënwaard is normaliter niet open voor publiek.  

Landgoed Mariënwaard   

Zodra je door de poort loopt merk je het verschil. De beukenlanen, vijvers, oude taxusbomen en het voormalige kerkhof maken meteen duidelijk dat Landgoed Mariënwaard een statige plek is geweest. Het Landgoed ligt op de noordrand van Maastricht, ingeklemd tussen de A2 en de Meerssenerweg. Voorheen was Mariënwaard onderdeel van Landhuis La Grand Suisse. Tegenwoordig behoort het tot de landgoederenzone Maastricht-Meerssen en is het een afgesloten natuurgebied, niet toegankelijk voor bezoekers.

CNME beheert het Landgoed Mariënwaard sinds 2008. Het Team Ecologisch Beheer houdt het gebied in ere door het maaien van de graslanden, open houden van de lanen en het uitbaggeren van het prachtige riviertje de Kanjel. Zo blijft de waardevolle flora en fauna behouden. 

Werkdag PLUS

Op zaterdag 3 december organiseert CNME een Werkdag PLUS op het Landgoed Mariënwaard. Het Team Ecologisch Beheer verzorgt regelmatig een werkdag in de natuurgebieden van CNME. Deelnemers gaan dan na een introductie en veiligheidsinstructie direct aan de slag. De Werkdag PLUS op het Landgoed is uitgebreider om iedereen de unieke kans te geven het natuurgebied te ontdekken. Gestart wordt met een rondleiding waar meer verteld wordt over de flora en fauna, geschiedenis en toekomstige ontwikkelingen. Dan duiken deelnemers met zaag- en snoeigereedschap na een korte werkinstructie de bossen in om het nodige snoeiwerk te verrichten. Dit komt de soortenrijkdom in het gebied ten goede. Aan het einde van de werkdag wordt iedereen beloond met heerlijk eten en drinken, zelf bereid boven een kampvuur. 

Activiteiten op het Landgoed Mariënwaard

Mariënwaard is ingericht als natuurspeelplek. Dit betekent dat het is mogelijk in overleg kleine activiteiten in het gebied te organiseren. Zo is de jaarlijkse Huttenbouwdag een terugkerende activiteit waar lokale clubs en bewoners aan deelnemen. Organisaties kunnen daarvoor contact opnemen met CNME. 

Andere werkdagen in 2017

28 januari: Oogstdag en Werkdag wilgen in de CNME Natuurtuinen Jekerdal

11-12 maart: NL Doet Werkdag in het Frontenpark en Natuurpark Nazareth

Praktisch

Startlocatie:          Parkeerplaats bij Mariënwaard 51.

Tijd:            10.00 tot 16.00

Kosten:       Deelname is gratis

Kleding:       Stevig schoeisel en kleding die vies mag worden.

Handschoenen en gereedschappen worden verzorgt door CNME.

Deelnemers mogen zelf lunch en drinken meenemen. CNME verzorgt eten en drinken na afloop van de werkdag. 

Aanmelden voor de Werkdag PLUS kan door een mail te sturen naar Hendrickx@cnme.nl