Home > Altijd al Natuurgids willen worden? Nu is je kans

Altijd al Natuurgids willen worden? Nu is je kans

jun 25, 2017 | Maregio

IVN Maastricht en CNME Maastricht en regio organiseren op maandag 26 juni om 19.30 uur een informatieavond over de nieuwe Natuurgidsenopleiding (NGO) in CNME Natuurtuinen Jekerdal aan de Drabbelstraat 7 te Maastricht.


IVN Maastricht en CNME Maastricht en regio organiseren op maandag 26 juni om 19.30 uur een informatieavond over de nieuwe Natuurgidsenopleiding (NGO) in CNME Natuurtuinen Jekerdal aan de Drabbelstraat 7 te Maastricht.

De Natuurgidsenopleiding is een samenwerking van CNME Maastricht en regio en IVN Maastricht. De opleiding start op 4 september 2017 en leidt mensen op die aan de slag willen met publiekgerichte activiteiten bij een natuur- en milieuorganisatie. De cursus loopt tot mei 2019. Per maand zijn er 2 tot 3 bijeenkomsten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding omvat zo’n 45 bijeenkomsten waarvan de helft buiten plaats vindt. De lesonderwerpen zijn o.a. planten en bodem, dieren, ecologie, landschap en duurzaamheid. Daarnaast worden cursisten handvatten aangereikt om groene activiteiten voor jong en oud te organiseren en uit te voeren. Hierbij worden er diverse vaardigheden aangeleerd.

Locatie en tijdstip

De binnenlessen worden gegeven in de Natuurtuinen Jekerdal aan de Drabbelstraat 7 te Maastricht. De buitenlessen en excursies vinden op diverse plekken in Zuid-Limburg plaats. De cursustijden zijn maandagavond van 19.30 – 22.00 uur en zaterdagochtend tussen 09.30 en 13.00 uur.

Cursusopdrachten: Stage en onderzoeksgebied

Gedurende de opleiding loopt de cursist stage bij een natuur- en/of milieuorganisatie organiseert in deze periode een publiekgerichte activiteit (inclusief uitvoering en evaluatie). Daarnaast wordt datgene wat er in de opleiding geleerd wordt, in een zelfgekozen onderzoeksgebied toegepast. Dit is een voor de cursist bijzondere plek die zeer regelmatig bezocht wordt en waar allerlei waarnemingen gedaan worden. De bevindingen tijdens de stage en het onderzoeksgebied worden in een verslag vastgelegd.

Diploma

IVN-leden hebben na afloop, mits voldaan aan de opleidingseisen, recht op een officieel IVN-Natuurgidsendiploma (met landelijke registratie).

Cursuskosten

IVN-leden betalen € 300,00

Overige deelnemers: € 350,00 (inclusief 2 jaar IVN-lidmaatschap)

Deelnemers ontvangen de lesmap IVN-Natuurgidsenopleiding. De inhoud van de lesmap is ook digitaal beschikbaar.