Tijdens het PAS-festival welk plaats zal vinden op vrijdag 8 en zaterdag 9 september zet de Universiteit Maastricht (UM) de deuren van een aantal panden in het Maastrichtse Quartier Latin wijd open voor een breed publiek.
Tijdens een persoonlijke zoektocht langs bijzondere, vaak onbekende plekken, kan iedereen genieten van een groot aantal korte lezingen, concerten, dans- en theatervoorstellingen, kunst, rondleidingen en een hapje en een drankje. De meeste programmaonderdelen duren maximaal 30 minuten. De vierde editie van dit evenement wordt georganiseerd door Studium Generale van de Universiteit Maastricht.
Bezoek de historische gebouwen van de universiteit
Het PAS-festival is een visitekaartje van de universiteit. Iedereen die benieuwd is naar wat er gebeurt op de UM kan een bezoek brengen aan de locaties waar door het jaar door vele (internationale) studenten wordt geblokt en waar de promoties plaatsvinden. Vaak zijn de historische gebouwen bij Maastrichtenaren nog bekend als het Gouvernementsgebouw, de oude rechtbank, of het voormalige Bonnefantenklooster. De monumentale panden en binnenhoven verwisselen twee avonden van gedaante en bieden een podium aan muziek, theater, dans, poëzie, kunst, specials, rondleidingen en natuurlijk veel bruisende wetenschap.
Wetenschap toegankelijk gemaakt
Het PAS-festival presenteert op toegankelijke wijze het werk van onderzoekers aan de Universiteit Maastricht. In de vorm van korte colleges delen zij hun bevindingen: hoe zijde een oplossing kan bieden aan de plastic soep, waarom XTC ook positieve effecten heeft en hoe een complexe hartoperatie werkt.
Veelzijdig en internationaal cultureel programma
Niet alleen wetenschap maar ook cultuur krijgt een podium tijdens het PAS-festival. Een greep uit het lokale en internationale aanbod: van wereldmuziek uit Pakistan, India en Irak tot een preview van de nieuwe voorstelling van Sally Dansgezelschap Maastricht. Van het Orgel Trio dat Charlie Parker laat horen als nooit tevoren tot de feestelijke afsluiter Superska. Van de Engelse stand-up comedian Adam Fields tot de Algerijnse fotografie van Boumediene Belbachir. Uiteraard gaat het PAS-festival door tot na middernacht en zijn er op verschillende locaties bars geopend.
Locatie: in en rond de Universiteitsgebouwen van het Jekerkwartier te Maastricht, centrale locatie Bonnefantenstraat 2 (Studenten Service Centrum). De toegang is gratis.
Het volledige aanbod (Nederlands- en Engelstalig) is terug te vinden op www.pasmaastricht.nl
Het programmaboekje is te verkrijgen op diverse locaties in de Maastricht en in elk geval in het Studenten Service Centrum (Bonnefantenstraat 2).
Op dit moment zijn geen evenementen bekend.


De iconische kersttruck van Coca-Cola gaat ook dit jaar weer door ons land toeren. In december doen de kerstman, zijn elfjes en de kersttruck o.a. Maastricht, Valkenburg en Roermond aan. Dit jaar brengen ze een belangrijke boodschap mee, namelijk om verschillen opzij te zetten en samen aan tafel te gaan om dit bijzondere moment van verbondenheid te delen.

Lichtvoetig en veelzijdig en vergezeld door niemand minder dan de voormalige pianist van Miles Davis en tevens Emmy & Grammy winnende legende John Beasley presenteert Maria Mendes op donderdag 12 december in het AINSI theater de muziek van haar nieuwste album, gemaakt in samenwerking met Beasley en het Metropole Orkest. Dit album combineert de traditionele Portugese Fado met een nieuwe conceptualisering van jazz.

Dankzij een in het Maastricht UMC+ ontwikkelde simulator worden hartchirurgen getraind om sneller en accurater een aangedane mitralisklep (een hartklep) te repareren. Inmiddels zijn meer dan tweehonderd internationale chirurgen met succes getraind in de minimaal-invasieve technieken die hiervoor nodig zijn. Onlangs probeerde ook kroonprinses Mary van Denemarken (als Patron van de Deense Hartstichting) de simulator uit in het Rigshospitalet in Kopenhagen, waar twee chirurgen recent zijn opgeleid dankzij het Maastrichtse trainingsprogramma.