Home > Lezing Mark Zegeling: Het geheim van de meester bij Boekhandel Dominicanen

Lezing Mark Zegeling: Het geheim van de meester bij Boekhandel Dominicanen

mrt 8, 2018 | Maregio

Auteur Mark Zegeling geeft zondag 11 maart om 16.00 uur een lezing bij Boekhandel Dominicanen over ‘Het Geheim van de Meester’.


Auteur Mark Zegeling geeft zondag 11 maart om 16.00 uur een lezing bij Boekhandel Dominicanen over ‘Het Geheim van de Meester’. 

In zijn boek naar het gelijknamige tv-programma probeert een team van experts te ontdekken welke verhalen er schuil gaan onder de lagen verf en vernis van beroemde schilderijen. Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer draagt bijvoorbeeld helemaal geen parel, maar wat dan wel? Waarom zie je Vincent van Gogh nooit lachend op een zelfportret staan? Welke schilder werd de James Bond van de 17e eeuw genoemd? En is DNA-onderzoek mogelijk op een haar van Rembrandt?  

Eeuwenoude pigmenten 

De experts van ‘Het Geheim van de Meester’ ontrafelen met behulp van röntgenonderzoek, XRF-scans, verfmonsters en klassiek speurwerk de spraakmakende geschiedenis achter dertien meesterwerken. In navolging van het tv-programma schetst auteur Mark Zegeling in zijn boek een beeld van beroemde schilders met een uitzonderlijk talent die de kunstgeschiedenis een beslissende wending gaven. Eén van de experts die aan het tv-programma en het boek hebben meegewerkt, is kunstenares Charlotte Caspers. Zij maakte in 2008 in de Dominicanenkerk een reconstructie van de middeleeuwse fresco van Thomas van Aquino (1337), de oudste muurschildering in Nederland. Mark Zegeling was als historisch onderzoeker betrokken bij het tv-programma ‘Het Geheim van de Meester’ en zal op 11 maart bij Boekhandel Dominicanen onder andere vertellen over de eeuwenoude pigmenten en schildertechnieken die Caspers bij haar reconstructies heeft gebruikt.   

Rooms-katholieke geestelijke 

‘Het Geheim van de Meester’ leest als een waargebeurde detective. Dat geldt ook voor het verhaal achter het portret van de rooms-katholieke geestelijke Jacobus Zaffius uit 1611, het oudst bekende schilderij van de ‘meester van losse toets’. Maar is het wel door Frans Hals zelf geschilderd? Zowel de geportretteerde als de schilder liggen op slechts tien meter van elkaar begraven in het koor van de St. Bavokerk in Haarlem begraven, maar welke geheimen namen beide mannen mee in hun graf? Auteur Mark Zegeling komt bij Boekhandel Dominicanen een tipje van de sluier oplichten, en vertelt welke rol de XRF-scans bij de onderzoeken hebben gespeeld. Hij onthult daarnaast de verhalen achter een aantal meesterwerken van oa. Rembrandt, Rubens en Piet Mondriaan.  

 Voor meer informatie: www.geheimvdmeester.nl