Home > Stad voor morgen: architectuurontwerpen op de Groene loper

Stad voor morgen: architectuurontwerpen op de Groene loper

mei 16, 2018 | Maregio

De landelijke Dag van de Architectuur vindt dit jaar plaats op zaterdag 2 juni. Maastricht is een van de deelnemende steden en de organisatie van deze dag is in handen van Architectuurcentrum TOPOS en de Gemeente Maastricht.


De landelijke Dag van de Architectuur vindt dit jaar plaats op zaterdag 2 juni. Maastricht is een van de deelnemende steden en de organisatie van deze dag is in handen van Architectuurcentrum TOPOS en de Gemeente Maastricht.

Doel van deze dag is geïnteresseerd publiek, vakmensen en belangstellenden, in de gelegenheid te stellen op diverse plaatsen een kijkje te gaan nemen en te zien en horen welke rol architectuur speelt bij bepaalde projecten. Zie ook de website www.dagvandearchitectuur.nl .

Stad is niet van gisteren

Het landelijke thema: Stad voor morgen, is volledig van toepassing op Maastricht. Juist nu de verstikkende verkeersstroom via de tunnel is omgeleid ontstaan er kansen voor nieuw leven boven de grond. Over de Groene loper is natuurlijk al heel veel bekend, maar wat iets minder bekend is, is wat er al was. Prachtige waardevolle door prestigieuze architecten zoals Boosten en Peutz ontworpen gebouwen hebben jarenlang in de verdrukking gestaan. Onbekend en onbemind geworden. Door gebrek aan aandacht voor de gebouwen en de slechte locatie was er weinig behoefte aan vernieuwing is veel oorspronkelijke architectuur behouden gebleven.

Nu ongekende rust en ruimte zijn ingetreden valt de schoonheid van de bestaande architectuur pas echt op. De kwaliteit van gisteren geeft een nieuwe identiteit aan de Groene loper van morgen.

Waar kun je naar binnen?

Onderstaande gebouwen zijn op de Dag van de Architectuur te bezichtigen en tijdens rondleidingen lichten de architecten toe wat er de afgelopen tijd is opgepakt en waarom.

Rondleidingen vinden plaats om 10.30 – 11.30 – 12.30 – 13.30 – 14.30 – 15.30u.

*Onze Lieve Vrouwe van Lourdeskerk – President Rooseveltlaan 211

Restauratie van de kerk en inpandige verbouwing tot bredere publieksfunctie.

*- Sint Theresiaschool – President Rooseveltlaan 213

Bijzondere opzet van een open leerlandschap. Unieke draaibare wanden die klaslokalen openen tot lesgeven in de buitenlucht.

* Enexishuis – President Rooseveltlaan 217

De voormalige ingenieurswoningen zijn gerestaureerd en ingericht voor vakmensen en particulieren om informatie in te winnen hoe woningen energiezuinig kunnen worden gemaakt voor de toekomst.

*Gemeenteflat – Koningsplein 201

De voormalige flatwoningen zijn naar de milieueisen van deze tijd getransformeerd tot moderne appartementen in oorspronkelijke sfeer.

* Torenflat – Oranjeplein 101

Renovatie van gevels met uniek kozijnensysteem gericht naar nieuwe energienormen en comfortverbetering zonder het oorspronkelijke ontwerp te wijzigen.

* Stadspark Oost – Koningsplein-Oranjeplein

Een nieuw stadspark waarbij buurtbewoners samen met landschapsontwerpers een ontwerp hebben opgeleverd waarbij ontmoeten en verblijven in de rust en ruimte mogelijk is.

Opening van de Dag van de Architectuur

Om 10.00u zal architect Jos Kramer, bestuurslid Architectuurcentrum TOPOS, de dag officieel openen bij Bistrot On Top, Scharnerweg 131.

Aansluitend zullen architect Menno Homan (tevens voorzitter van de Welstands- en monumentencommissie Maastricht), Jos Geurts (projectmanager gebiedsontwikkeling A2), Bart Claessen (ontwerper openbare ruimte Gemeente Maastricht) en Margret Heuvel (klankbordgroep Stadpark Oost) lezingen geven over de komende uitdagingen en ontwikkelingen voor dit deel van de stad: stad voor morgen.  De bijeenkomst duurt tot 11.00u.