Home > Tempeleers gaan voor duobaan; Bastiaan Klomp en Wim Lousberg vormen presidium

Tempeleers gaan voor duobaan; Bastiaan Klomp en Wim Lousberg vormen presidium

jun 1, 2018 | Maregio

De zoektocht naar een nieuwe President Tempeleer heeft een verrassend resultaat opgeleverd. Bastiaan Klomp en Wim Lousberg gaan de stadsvastelaovendsvereniging samen leiden.  


De zoektocht naar een nieuwe President Tempeleer heeft een verrassend resultaat opgeleverd. Bastiaan Klomp en Wim Lousberg gaan de stadsvastelaovendsvereniging samen leiden.   

“Titel is slechts formaliteit”  

Praktisch gezien komt het erop neer dat Klomp President Tempeleer wordt en Lousberg Vicepresident. Bastiaan Klomp: ”Wim en ik hebben samen om tafel gezeten en met elkaar gesproken over hoe wij de toekomst van de Tempeleers en de Mestreechter Vastelaovend in het algemeen voor ons zien. Beiden willen we er onze schouders onder zetten en we gaan het dan ook echt samen doen. De titel President of vicepresident is voor ons van onderschikt belang, dat is voor de formaliteit.” Wim Lousberg vult aan: ”beide hebben we onze sterke kanten en kunnen elkaar op veel vlakken aanvullen en completeren. Dus echt als één opereren. Het allerbelangrijkste is dat we dat fantastische cultureel erfgoed kunnen doorgeven en conserveren voor de volgende generaties, met de Tempeleers als sterke organiserende partij. Daar hebben we ontzettend veel vertrouwen en zin in.” 

Proces 

De Tempeleers schreven zo’n jaar geleden de vacature voor president uit, omdat de maximale statutaire zittingstermijn van twee keer vier jaar voor Henk de Jong als President Tempeleer afliep. De vereniging stelde een zoekcommissie in en schakelde de hulp van Gerald Janssen (Human Resources specialist) in. Janssen heeft het proces begeleid. Gerald Janssen: ”het bleek nog een hele kluif. De Tempeleers is een grote vereniging met behoorlijke uitdagingen de komende jaren. We hebben gezocht via de bij de Tempeleers aangesloten gremia zoals de Sósjeteit voor Medaaljes en Sjariteit en de Aajd Stadsprinse Sósjeteit. Ook hebben we verder breed in het Maastrichtse (verenigings)leven gekeken naar mogelijke kandidaten. Vanuit de leden van de Tempeleers heb ik, samen met de zoekcommissie, de opdracht meegekregen om onder meer te zoeken naar een echte leider, jong van geest, maar met veel ervaring, kennis van het verenigingsleven in Maastricht en een groot- en goed zakelijk- en politiek netwerk. De gepresenteerde heren hebben dat allemaal. Omdat we slechts één vacature hadden, heeft zittend vicepresident Henri Janssen aangeboden om zijn positie, in het belang van de vereniging, ter beschikking te stellen, zodat beide heren aangesteld kunnen worden”. 

Achtergrond nieuw presidium 

Zowel Klomp als Lousberg zijn geen onbekenden voor de Tempeleers. Bastiaan Klomp mocht in 2016 als stadsprins de Mestreechter Vastelaovend voorgaan. In het dagelijks leven is hij directeur/ gastheer van het Kruisherenhotel Maastricht. Wim Lousberg is sinds 2017 aan de vereniging verbonden als lid van de Tempeleers. In het dagelijks leven is Lousberg directeur van het Shared Service Center Zuid-Limburg, het samenwerkingsverband van de gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen. Hoewel beide heren tijdens de Openbare Jaarvergadering van vrijdag 16 november 2018 pas officieel worden geïnstalleerd leiden ze de vereniging per direct.