Home > Expositie Rodney van den Beemd bij Boekhandel Dominicanen

Expositie Rodney van den Beemd bij Boekhandel Dominicanen

aug 26, 2018 | Maregio

Rodney van den Beemd exposeert van 26 augustus t/m 13 oktober op het priesterkoor van de Dominicanerkerk. Titel van de expositie is Herkenbaarheid – Vervorming – Abstractie.


Rodney van den Beemd exposeert van 26 augustus t/m 13 oktober op het priesterkoor van de Dominicanerkerk. Titel van de expositie is Herkenbaarheid – Vervorming – Abstractie.

Voor zijn werk haalt Rodney inspiratie uit een breed scala aan onderwerpen uit de wereld om hem heen. Ook onderwerpen van favoriete kunstenaars uit heden en verleden bieden hem inspiratie. Zijn werk kent een speciale interesse voor de menselijke figuur en het portret. Hij richt zich niet zozeer op het tekenen of schilderen van onderwerpen en figuren als zodanig, maar op het vangen van indrukken, uitdrukkingen, stemmingen en emoties, daarbij experimenterend met stijlen, materialen en texturen.

Rodney wisselt regelmatig van gebruikte techniek en ondergrond. Schilderijen op doek en paneel worden afgewisseld met werken waarin onder andere pen, pastel, monotyping en collage op papier de boventoon voeren. Het werken in inkt is zonder meer een van zijn favoriete technieken, waarbij hij het gebruik van twijgen, veren, bladeren en andere “gevonden” gereedschappen prefereert boven standaard materialen. In zijn recente werk heeft hij zich vooral gericht op klein formaat, vaak niet groter dan 20 x 20 cm, en in series rondom een overkoepelend thema.

Voor de expositie bij Boekhandel Dominicanen grijpt Rodney terug op een reeks grotere werken in de vorm van portretten, die hij een aantal jaren geleden maakte en die een belangrijke pijler vormden in zijn zoektocht naar en verdere ontwikkeling van een eigen stijl en signatuur. Ze zijn vooral een verkenning van het op expressieve wijze “vangen” van een portret. Het kleurgebruik is veelal ingetogen, de penseelvoering daarentegen krachtig, maar steeds gericht op (het bereiken van) eenvoud en doeltreffendheid.

In deze werken streeft hij naar een mix van herkenbaarheid, vervorming en abstractie. Herkenbaarheid als in de vluchtige indruk van een eerste oogopslag op het onderwerp. Vervorming van het beeld naar de eigen interpretatie en uitdrukking op het doek. Abstractie door de eenvoud van lijnen en krachtige, soms ruwe penseelstreken.

Rodney van den Beemd (1962, North Tonawanda, VS) woont en werkt in Landgraaf

www.rodneyvandenbeemd.nl