Home > Feestelijke opening digiTAALhuis Meerssen bij Bibliotheek Meerssen met Gé Reinders en Suzan Seegers

Feestelijke opening digiTAALhuis Meerssen bij Bibliotheek Meerssen met Gé Reinders en Suzan Seegers

sep 4, 2018 | Maregio

De Week van de Alfabetisering loopt dit jaar van 3 tot en met 9 september.


De Week van de Alfabetisering loopt dit jaar van 3 tot en met 9 september.  

Stichting Lezen en Schrijven vraagt hiermee aandacht voor laaggeletterdheid in Nederland. Ook Openbare Bibliotheek Meerssen doet mee. Op donderdag 6 september, van 12.30 tot 13.30 uur, bezoekt gedeputeerde Hans Teunissen de bibliotheek voor de feestelijke opening van het nieuwe digiTAALhuis. De muzikanten Gé Reinders en Suzan Seegers vergezellen hem daarbij. Zij zullen tijdens de opening liedjes uit de Liedjeskast voordragen. 

Het digiTAALhuis in Openbare Bibliotheek Meerssen is er voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven of rekenen, of wil leren werken met de computer. Het is hét startpunt in Meerssen op het gebied van taal- en digivaardigheid. Je kunt er informatie, advies en begeleiding krijgen. Er is een speciale collectie met makkelijk leesbare boeken en er zijn activiteiten zoals een taalcafé. Daarnaast zijn er computercursussen zoals ‘werken met de digitale overheid’, belastingspreekuren en inloopmomenten voor digitale vragen. 

De Liedjeskast is een vrolijk programma waarmee je taalregels kunt oefenen. De Liedjeskast is opgezet door taaldocent Marjan Suilen in samenwerking met muzikant Gé Reinders. Bekende Nederlandse artiesten hebben de liedjes met taalregels ingezongen. Iedereen kan het programma gratis gebruiken via de website www.oefenen.nl.  

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is gemiddeld een op de negen mensen. Twee derde van deze groep is van Nederlandse afkomst. Laaggeletterdheid heeft grote gevolgen. Wanneer je informatie niet goed begrijpt, is de kans groot dat je minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond bent dan geletterde mensen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan en je hebt minder grip op je geldzaken en gezondheid. 

Openbare Bibliotheek Meerssen is een participatiebibliotheek, een bibliotheek met een maatschappelijke rol. De bibliotheek stimuleert en ondersteunt de persoonlijke ontwikkeling van inwoners door in te zetten op leesbevordering, een leven lang leren en digitaal meedoen. 

Wanneer | Donderdag 6 september, 12.30 – 13.30 uur (inloop 12.15 uur)

Waar | Bibliotheek Meerssen, Pastoor Dominicus Hexstraat 16a, 6231 HG Meerssen

Meer informatie | www.bibliotheekmeerssen.nl