Home > Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan èn betaalbaar blijft

Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan èn betaalbaar blijft

sep 13, 2018 | Maregio

De maatschappelijke uitdaging om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden was in 2014 de aanleiding voor de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) om het Citrienfonds op te richten.


De maatschappelijke uitdaging om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden was in 2014 de aanleiding voor de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) om het Citrienfonds op te richten.

Met de umc’s als initiatiefnemer werken vele partijen in de zorg gezamenlijk aan het verbeteren van de zorg met als kerndoelstelling: de juiste zorg, met de juiste informatie op de juiste plek. Vier jaar Citrienfonds heeft veel oplossingen opgeleverd. Zoals zorg op maat dichtbij huis, het eenduidig vastleggen van zorginformatie, terugdringen van zorg zonder toegevoegde waarde, innovatieve e-health vormen en kwaliteitsinformatie om de zorg te verbeteren. De eerste resultaten en praktische voorbeelden gratis te downloaden via www.citrienfonds.nl .

Citrienfonds in het Maastricht UMC+

In totaal omvat het Citrienfonds 5 programma’s met meer dan 100 projecten. Waarvan er maar liefst 19 uitgevoerd zijn in het Maastricht UMC+. De afdeling Orthopedie ontwikkelt bijvoorbeeld een digitaal dashboard dat de patiënt invult en beheert. Dit vormt de basis voordat de patiënt in gesprek gaat met de zorgverlener. Dit is onderdeel van het programma e-Health. Maastricht UMC+ werkt in het programma Regionale oncologienetwerken intensief samen met verschillende ziekenhuizen in Zuid-Oost Nederland. Ze werken aan het project Elektronische gegevensuitwisseling met XDS om patiëntgegevens en beelden in het regionale oncologienetwerk goed en snel uit te kunnen wisselen.

Wil je meer weten over wat deze en de vele andere Citrienfondsprojecten kunnen betekenen voor je werk? Resultaten zoals onderwijsmodules, kernsets, roadmaps, apps, toolkits die je eenvoudig kan toepassen in je eigen praktijksituatie. Kijk dan op www.citrienfonds.nl .

Volg het Citrienfonds

De komende jaren gaat het Citrienfonds door. In het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019-2022 is 20 miljoen beschikbaar gesteld voor een vervolg van het Citrienfonds. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg het Citrienfonds dan via LinkedIn. En op 25 januari 2019 is er een Inspiratiebijeenkomst: noteer deze datum vast in je agenda. Meer over het Citrienfonds? Bekijk de animatie.