Home > Vier Maastrichtse zaken terug te vinden in Misset Horeca koffie Top 100

Vier Maastrichtse zaken terug te vinden in Misset Horeca koffie Top 100

sep 25, 2018 | Maregio

In de ranglijst van de honderd beste koffie schenkende horecabedrijven van Nederland: de Misset Horeca Koffie Top 100 van 2018 vinden we 4 zaken uit Maastricht terug. Hier hun noteringen en de juryrapporten.


In de ranglijst van de honderd beste koffie schenkende horecabedrijven van Nederland: de Misset Horeca Koffie Top 100 van 2018 vinden we 4 zaken uit Maastricht terug. Hier hun noteringen en de juryrapporten.

De hoogste notering is voor Coffeelovers De Annex aan Plein ’92 met een 11e plek.

Ethiopië Kochere Natural is een gewaagde keuze voor lungo, maar de verschillende vestigingen van Coffeelovers maken al een paar jaar succesvolle lungo’s met Ethiopische bonen. En dat is bij deze locatie niet anders. ‘De friszoete geur komt je tegemoet’, noteert de jury. De temperatuur is aangenaam waardoor de zoete smaken optimaal naar voren komen. Eenmaal in de mond een smaakexplosie van mildzoete, frisse en fruitige smaaktonen. De afdronk is rond en aangenaam. ‘Dit is genieten van een excellent bereide lungo’, aldus een zeer tevreden jurylid. Ook de espresso levert puur plezier: het mondgevoel is rond en fluweelzacht, de smaak is een mooie balans van zoete tonen, pure chocoladebitters, een hint van rood fruit en de voor deze brander kenmerkende tinteling op de tong. Vermeldenswaardig: ondanks de drukte wordt het werkgebied rond de espressomachine spic en span gehouden.

Op de 31e plek wederom een vestiging van Coffeelovers op de hoek van Plein ’92 en de Ruiterij.

Coffeelovers doet haar naam eer aan. Alleen al die barista: ‘Wat een enthousiasme. Hij weet tot in detail te vertellen waar de koffie vandaan komt en wat er zo bijzonder aan is. Ze hebben zelfs een aparte espressomachine voor de lungo. Een 2-groeps met een iets grotere uitloop voor frissere smaken. Fantastisch gewoon.’

Nou, en dan moet de koffie nog komen. Die voldoet gelukkig ook aan de verwachting en wordt zelfs overtroffen. ‘Wat een geweldige lungo’, lezen we. ‘Heerlijk. Alles klopt: fruitig, kruidig, rond, medium body… Gewoonweg wauw! De smaakbalans is geweldig. Eerst proef je de heerlijke fruitige tonen, daarna komt het kruidige aspect aan bod.’ Chapeau!

Op plek 58 de derde vestiging van Coffeelovers in de top 100, ditmaal Coffeelovers Dominicanen.

Een boekhandel met een koffiezaakje heeft iets. Ook goed: een koffiezaakje met een boekhandel natuurlijk. Maar als dit dan ook nog op een van de allermooiste plekjes is die je je kan voorstellen: een oude Dominicanerkerk in hartje Maastricht…, tsja, dan wordt het niet snel beter natuurlijk. Maar vooral de koffie en de enthousiaste barista maken het plaatje compleet. Vol overgave wordt ons verteld waar de bonen voor de lungo vandaan komen (de regio Yirgacheffe in Ethiopië) en wordt uitgeweid over het droogproces. En wat een geweldige koffie! Mooi rond en goed op temperatuur. Blijft lekker hangen. De smaak is helemaal in balans. De tonen van fruitig, kruidig en chocolade zijn goed aanwezig. Ook de espresso van de Ristretto-blend (Colombia, Brazilië en India) scoort hoog: chocoladetonen, dropsmaak; alle smaken die de barista omschrijft, komen duidelijk terug. Wát een mooie koffies. Amen!

Net nog binnen de top 100 staat op plek 96 Café Lure.

De jury is stellig: in stadscafé Lure drink je een goede lungo, in dit geval van Mocca Turc. De smaakbalans benadrukt stevige, aangenaam bittere en zoete tonen. Het mondgevoel is rond en zacht met een fijne soepele afdronk. Ook de espresso van Ristretto wordt gewaardeerd: stevige chocoladetonen met een aangename, prikkelende afdronk. Het mondgevoel is fluweelzacht en rond en na het doorslikken blijft een prettige mokkasmaak achter. Laiterie des Ardennes is een in 2010 opgerichte coöperatie in de Belgische Ardennen, waar inmiddels zo’n 2000 melkveehouders bij zijn aangesloten. Bij de cappuccino met deze Belgische melk is de temperatuur aangenaam en zijn koffie en melkschuim mooi in balans. Uit het juryrapport: ‘Hier is koffie geen margemaker, maar een ambachtelijk product dat met kennis en trots wordt bereid.’

Voor de hele Top 100 ga je naar: https://www.missethoreca.nl/cafe/artikel/2018/09/ranglijst-koffie-top-100-2018-101309524