Home > Sint Janskerk luidt samen met Greenpeace de noodklok voor het klimaat

Sint Janskerk luidt samen met Greenpeace de noodklok voor het klimaat

nov 28, 2018 | Maregio

De Protestantse Gemeente Maas Heuvelland luidt in de Sint Janskerk op zaterdag 1 december met Greenpeace de noodklok voor het klimaat.


De Protestantse Gemeente Maas Heuvelland luidt in de Sint Janskerk op zaterdag 1 december met Greenpeace de noodklok voor het klimaat.

Niet alleen in wij, maar ook in de Servaaskerk en andere kerken en gemeentehuizen door het hele land wordt letterlijk de noodklok geluid. Het is nu tijd om de bedreigende klimaatverandering te voorkomen. Uit een recent klimaatrapport van de Verenigde Naties blijkt dat de opwarming van de aarde kan én moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming heeft desastreuze gevolgen voor de planeet. Het jongste rapport van de Verenigde Naties laat zien hoe groot de achterstand, die we met de huidige inspanningen opgelopen hebben, inmiddels is. Vlak voor de internationale klimaattop in Polen wordt daarom de noodklok geluid op bijna 200 plaatsen verspreid door heel Nederland. Zo wordt een stevig signaal gegeven aan Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

“De Protestantse Gemeente Maas Heuvelland weet zich verantwoordelijk voor de schepping. De Protestantse gemeente heeft daarom sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid in het nieuwe beleidsplan een plaats gegeven en heeft zich aangesloten bij de Groene Kerken. De verandering van het klimaat treft vooral de allerarmsten in de wereld. Wij voelen daarvoor verantwoordelijkheid. Daarom geven we gevolg aan de oproep van Greenpeace en werken op lokale schaal aan duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.”

Twee voor twaalf

Met het luiden van de klokken dit signaal roepen burgers door heel Nederland minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op om een koploper te zijn op de klimaattop in Polen. De wereldwijde ambitie moet van 2 naar maximaal 1,5 graad opwarming van de aarde. Faiza Oulahsen van Greenpeace: “Het is 2 voor 12 voor het klimaat. Het is van essentieel belang dat Nederland maatregelen neemt om binnen de maximale opwarming van 1,5 graad te blijven. Dat halen we alleen als we onze CO2-uitstoot met 60% terugdringen in 2030. Dat betekent onder andere inzetten op zonne- en windenergie, onze bossen beschermen en de kolencentrales sluiten.”

Door het hele land

Van de Sint-Janskerk in Maastricht tot de Westertoren in Amsterdam. Van het carillon in de Grote Kerk in Enschede tot de klokken van één van de oudste kerken van Drenthe in Anloo. Om twee minuten voor twaalf worden er op bijna 200 plekken in heel Nederland de klokken geluid. Behalve kerken doen ook gemeenten, beiaardiers en moskeeën mee. In elke provincie in Nederland wordt de noodklok geluid en zelfs buiten de landsgrenzen zijn de noodklokken te horen, zoals op carillons in Washington en Sint-Petersburg.