Home > Dante-lezing door Joop van Velzen: “12 Eeuwen klassieke (Italiaanse) Kerstmuziek”

Dante-lezing door Joop van Velzen: “12 Eeuwen klassieke (Italiaanse) Kerstmuziek”

dec 11, 2018 | Maregio

Dante Maastricht organiseert op woensdag 12 december in Boekhandel Dominicanen een Lezing door Joop van Velzen:  “12 Eeuwen klassieke (Italiaanse) Kerstmuziek.”


Dante Maastricht organiseert op woensdag 12 december in Boekhandel Dominicanen een Lezing door Joop van Velzen:  “12 Eeuwen klassieke (Italiaanse) Kerstmuziek.”

“12 Eeuwen klassieke (Italiaanse) Kerstmuziek”

Tijdens de Kerstperiode, beginnend met de Advent en meestal eindigend op 6 januari met Driekoningen, wordt veel klassieke muziek uitgevoerd die – uiteraard – in het teken van Kerstmis staat. Vaak gaat het om muziek gebaseerd op het Bijbelverhaal over de geboorte van Jezus. Landelijke herdersmuziek en het gezang van jubelende engelen zijn er dan ook dikwijls in te herkennen. In die muziek geven componisten uit een periode van zo’n 12 eeuwen muzikaal uitdrukking aan de Adventsperiode in de aanloop naar Kerstmis. In deze presentatie aandacht voor met name Italiaanse componisten, die dit eindejaarsfeest muzikaal luister bijzetten.

Hoe bereiden deze componisten ons voor op het verloop van die komende periode? In welke composities horen we elementen terug, die uitdrukking geven aan de betekenis van deze voorbereidingstijd op Kerstmis? Hoe verwerken componisten deze in hun werken? Hoe ontstaat en ontwikkelt zich in hun muziek de opbouw, het verloop en de afloop van dit verhaal.

Met beeld- en geluidsfragmenten volgt er een overzicht van werken uit de ‘traditionele’ klassieke muziek tot en met composities, die ons ‘modern’ in de oren zullen klinken. Toch zijn het allemaal muzikale scheppingen, waarmee bijvoorbeeld Giovanni Pierluigi da Palestrina, maar ook Giovanni Gabrieli en Claudio Monteverdi ons in de sfeer brengen van Kerstmis! Het totaal aan beeld- en geluidsfragmenten geeft een boeiend overzicht hoe verschillende componisten uit vele eeuwen ons dit hebben nagelaten! Van Orlando di Lasso, via Luigi Dallapicola tot aan de priester-componist Marco Frisina: zij allen laten ons nog altijd ‘meegenieten’ van muzikaal weergegeven Kerstverhalen.

Joop van Velzen:

Ik heb me met mijn organisatie ‘Music in Life’ – Passie voor Klassiek! 3 jaar geleden in Laren gevestigd en richt me op het toegankelijk maken van en mensen te interesseren voor de wereld van klassieke muziek. Mijn naam is Joop van Velzen, M.Sc./M.A., universitair afgestudeerd in de biologie/botanie én tevens in de muziekgeschiedenis. Ik concentreer me op het ontwikkelen en uitvoeren van programma’s over allerlei onderwerpen uit de wereld van de klassieke muziek.

Tijdstip: 20:00 uur, zaal open 19:30 uur

Toegang voor leden is gratis, voor introducees wordt een bijdrage van € 5,00 gevraagd ( contant te voldoen aan de zaal )