Home > CDA stuurt open brief aan wethouder Janssen aangaande alternatieven betaalbare middenzaal

CDA stuurt open brief aan wethouder Janssen aangaande alternatieven betaalbare middenzaal

dec 18, 2018 | Maregio

In het coalitieakkoord 2018-2022 is opgenomen: “Realisatie van een laagdrempelige, door veel gezelschappen te gebruiken middenzaal, waar mogelijk binnen een bestaande voorziening.”


In het coalitieakkoord 2018-2022 is opgenomen: “Realisatie van een laagdrempelige, door veel gezelschappen te gebruiken middenzaal, waar mogelijk binnen een bestaande voorziening.” 

In uw zoektocht naar invulling van deze ambitie is ons opgevallen dat bij de begrotingsbehandeling 2019 sprake was van het realiseren van een middenzaal in het huidige Theater aan het Vrijthof.  

Wij als CDA Maastricht pleiten ervoor om niet alleen te kijken naar het Theater aan het Vrijthof. Als alternatieve vestiging voor de middenzaal wil het CDA u wijzen op het gebouw van Kumulus muziek en dans in Wyck. In het gebouw is reeds een zaal aanwezig met een 100-tal zitplaatsen, een bühne en een klein orgel. Bovendien heeft het gebouw diverse ruimten (de huidige leslokalen) die aan verenigingen verhuurd kunnen worden als opslag-, vergader- en archiefruimten, etc. Hieraan is grote behoefte. In het gebouw zijn alle voorzieningen zoals keuken, toiletten en een garderobe  aanwezig. 

Door de binnenplaats (de plek tussen Kumulus en Hoge School Zuyd, conservatorium) te overkappen en aan de zijde van de Wilhelminabrug te sluiten ontstaat een nieuwe ruimte die als middenzaal gebruikt kan worden dan wel bij de huidige zaal getrokken kan worden. Voor zowel de Maastrichtse verenigingen alsmede voor het aangrenzende conservatorium biedt dit kansen. Een doorbraak naar het Kumulusgebouw en het conservatorium maakt dit mogelijk. 

Als tweede alternatief wil het CDA wijzen op de Koepelkerk. Mogelijk dat gesprekken met het bisdom Roermond openingen bieden voor een alternatief gebruik van dit bijzondere en akoestisch zeer gewaardeerde gebouw. 

Kortom wethouder wij verzoeken u om bovenstaande gebouwen mee te nemen in uw zoektocht naar het realiseren van een laagdrempelige en door veel gezelschappen te gebruiken middenzaal.