Home > Studenten Zuyd Hogeschool in Maastricht hebben de grootste talenknobbel van Nederland

Studenten Zuyd Hogeschool in Maastricht hebben de grootste talenknobbel van Nederland

feb 22, 2019 | Maregio

Studenten van Zuyd Hogeschool in Maastricht spreken de meeste talen van alle studenten aan hogescholen in Nederland.


Studenten van Zuyd Hogeschool in Maastricht spreken de meeste talen van alle studenten aan hogescholen in Nederland.

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 100.000 studenten in Nederland door  magnet.me , een belangrijke vacaturesite voor studenten en starters op de arbeidsmarkt. “En dat is belangrijk want meertaligheid maakt je aantrekkelijker voor werkgevers en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt”, zegt Vincent Karremans, oprichter van magnet.me.  “Bovendien is in iets meer dan 25% van de 7.000 vacatures die live staan op magnet.me het kunnen spreken van twee talen een vereiste en voor 0,60% zelfs drie talen.’’

Hoogste score

Met gemiddeld 2,42 talen scoort Zuyd Hogeschool in Maastricht het hoogst van alle hogescholen, gevolgd door Hotelschool Den Haag en Hogeschool Rotterdam aldus magnet.me. De lijst wordt afgesloten door Hogeschool Leiden met 1,88 talen. Op het hbo spreken de studenten gemiddeld twee talen. Naast Engels is dit het vaakst Duits (6,3 procent), Spaans (3,1 procent) en Frans (2,6 procent). Daarmee doen de Nederlandse hbo-studenten het een stuk beter dan Britse studenten, die gemiddeld 1.36 talen spreken.

Euregio en internationale oriëntatie

Dat Zuyd in Maastricht de hoogste score heeft van alle hbo-instellingen hangt samen met, onder meer, de centrale ligging in de Euregio Maas-Rijn. In dit gebied zijn naast het Nederlands ook Duits en Frans de voertalen. Bovendien zijn de meeste opleidingen die Zuyd in Maastricht aanbiedt internationaal georiënteerd en trekken veel buitenlandse studenten aan zoals de Vertaalacademie, Oriëntaalse Talen en Communicatie, International Business, European Studies, Hotel Management School Maastricht, Conservatorium Maastricht en diverse kunstenopleidingen.

‘Basis’ is niet genoeg

Maar wanneer kun je zeggen dat je een taal spreekt? In het onderzoek wordt uitgegaan dat je een taal spreekt als in je Magnet.me profiel ofwel de kwalificatie ‘moedertaal’, ofwel ‘vloeiend’ ofwel ‘goed’ is. Als de kwalificatie ‘basis is, wordt dit niet meegenomen. De universiteit waar studenten gemiddeld de meeste talen spreken is de Rijksuniversiteit Groningen met gemiddeld 3.25 talen per student. Daarna volgen de Erasmus Universiteit (3.19) en de TU Delft (3.18).