Home > Hét kinderboek van Rembrandtjaar 2019 van Maastrichtse auteur Manon Berns verschijnt 8 maart

Hét kinderboek van Rembrandtjaar 2019 van Maastrichtse auteur Manon Berns verschijnt 8 maart

mrt 7, 2019 | Maregio

Hoe kan het anders in Rembrandtjaar 2019: in het nieuwe spannende ‘Blockbusters’-deel (10+) van de Maastrichtse auteur Manon Berns staat het werk van Rembrandt centraal.


Hoe kan het anders in Rembrandtjaar 2019: in het nieuwe spannende ‘Blockbusters’-deel (10+) van de Maastrichtse auteur Manon Berns staat het werk van Rembrandt centraal.

‘De ondergrondse Rembrandt’ ligt 8 maart in de boekhandels. In samenwerking met het Rijksmuseum, Maastricht Marketing en Natuurmonumenten is er ook een landelijke scholenwedstrijd opgezet ‘Maak samen een nachtwacht’.

Wie weet niet dat de Nachtwacht, het beroemdste schilderij van Rembrandt, in het Rijksmuseum hangt? Iedereen natuurlijk! Maar weet je ook dat de Nachtwacht sinds de opening van het Rijksmuseum in 1885 een keer op reis is geweest? Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de belangrijkste kunstwerken uit de Nederlandse musea weggehaald en in veiligheid gebracht. De Nachtwacht reisde in een vrachtwagen via Medemblik en Castricum naar de grotten in de Sint-Pieterberg in Maastricht. Hier lag het schilderij meer dan drie jaar veilig opgeborgen in een speciaal gebouwde kluis. 

De ondergrondse Rembrandt

De Blockbusters gaan op scoutingkamp op de Sint-Pietersberg in Maastricht. Ze ontdekken dat in de ondergrondse Kluis in de Tweede Wereldoorlog behalve de Nachtwacht nog veel meer verborgen werd gehouden: Engelse piloten, smokkelwaar en een illegale radiozender. De Blockbusters voeren spannende opdrachten uit waarin Rembrandts Nachtwacht en het verzetsverleden van de Kluis tot leven komen. Al snel blijkt dat Juul zich niet thuis voelt op het kamp. Heeft het oorlogsverleden van haar Joodse familie hiermee te maken? En wat voert de grotchampignonkweker in zijn schild? De zoektocht van de vriendengroep brengt van alles aan het licht. De ondergrondse Rembrandt is het vijfde deel in de serie Blockbusters, die inmiddels bekend staat als ´Dan Brown voor de jeugd´.

Manon Berns

Of Manon Berns nu voor een museum, haar eigen galerie, een kunstverzamelaar of de krant werkt, in haar baan draait het altijd om kunst. Hoe kunnen kinderen kunst nou saai vinden? vraagt ze zich af. Kunst is soms grappig, raar, spannend, anders of niet te begrijpen, maar saai? Om dat te laten zien besloot ze de Blockbusters-serie te schrijven, een spannende jeugdboekenserie met telkens een ander kunstwerk in de hoofdrol.