Home > Expositie: ‘De schoonheid van het vergankelijke’ in Maastricht UMC+

Expositie: ‘De schoonheid van het vergankelijke’ in Maastricht UMC+

mrt 13, 2019 | Maregio

Tijdens de Brain Awareness Week (11 t/m 17 maart) wordt in Nederland extra aandacht besteed aan het brein en hersenziekten.


Tijdens de Brain Awareness Week (11 t/m 17 maart) wordt in Nederland extra aandacht besteed aan het brein en hersenziekten.

In de centrale hal van het Maastricht UMC+ komt daarom de mooie tentoonstelling ‘De schoonheid van het vergankelijke’ met twintig houtskooltekeningen van Tom van der Ouderaa over het proces van veroudering en dementie. De tentoonstelling is t/m 31 maart te zien in de hal van het ziekenhuis te zien

Tom van der Ouderaa (Udenhout, 1944) maakt grote houtskooltekeningen met als thema ‘landschap’. Hij streeft in zijn werk naar een beleving van de schoonheid en naar verstilling van het landschap, maar ook naar de voelbare aanwezigheid van de menselijke invloed op het landschap. De schoonheid van de natuur, maar ook de vernietigende kracht. Natuur die rust brengt en harmonie, maar ook verontrustend en overweldigend kan zijn. Dat is het landschap van een klein verwilderd landgoed in Brabant, maar ook het moderne landschap van een oude havenstad achter staal en beton. De schetsen en tekeningen doen ook veel denken aan dat dubbele, die paradox tussen schoonheid en vergankelijkheid.

In dezelfde tijd dat deze tekeningen ontstonden was hij mantelzorger van zijn moeder. Jarenlang heeft hij het proces van veroudering en van toenemende dementie bij zijn moeder meegemaakt. Langzaam ontstond het idee een portretserie in houtskool te maken van haar. Er was een parallel te trekken tussen de inhoud van de landschapstekeningen en de manier waarop hij die portretserie vorm wilde geven. Schoonheid en vergankelijkheid veranderen in schoonheid van vergankelijkheid.

Net als bij de serie landschappen is de serie portretten tot stand gekomen op basis van de vele foto’s die hij in de loop van de jaren van zijn moeder maakte. Foto’s van onverwachte momenten, niet geposeerd, waardoor het moment uniek is, echt is, zonder opsmuk. En net zo goed als het niet nodig is kleur te gebruiken om een landschap weer te geven is kleur niet nodig om een sterk portret te maken. Meestal wordt houtskool in de portretkunst gebruikt als schetsmateriaal, maar hij heeft het houtskool gebruikt als ‘eindmateriaal’ met als drager dik aquarelpapier, waarvan de textuur veel bijdraagt aan het eindproduct. En net zoals een landschap sporen draagt van veroudering, aantasting en verwildering kan een portret op dezelfde manier een landschap zijn.

De portrettenserie is een reis door een tijdperk van acht jaar: een reis van een oude en kwetsbare, maar krachtige en lieve vrouw tot een onzekere en verwarde, wanhopige en boze, stokoude vrouw met alle fasen daartussen. De serie tekent het trage wissen, verdwijnen van een persoonlijkheid, de oplevingen, de losse flarden die overblijven. Herinnering aan zoveel jaren van voortschrijdend verval en aftakeling, wanhoop, onzekerheid, boosheid, maar ook van vertedering, vrolijkheid en liefde, zo dichtbij, zo confronterend, zo emotioneel met al die bijzondere, intieme momenten en al die heftige, mensonterende momenten, toch zeker in haar laatste fase. 

Sinds het begin van 2018 heeft Tom gewerkt aan deze serie portretten, een project van bijna een jaar met als resultaat 40 portretten (76×56 cm) met houtskool op aquarelpapier, veel schetsen en kleinere tekeningen en twee grote pasteltekeningen in kleur op museumkarton. Een bijzonder jaar, in afzondering, met emotionele herinneringen en heftige twijfels, een haast obsessieve drang om een serie te maken die een volledig beeld zou geven van het onontkoombare, maar wat gaandeweg een onmogelijke opgave bleek te zijn. 

De expositie ‘De schoonheid van het vergankelijke’ geeft met een serie van twintig tekeningen een goed beeld van de gevolgen van voortschrijdende dementie. De tentoonstelling is t/m 31 maart te zien in de hal van het Maastricht UMC+.