Home > De Ghesellen van den Sanck vieren 75 jarig jubileum in 2019

De Ghesellen van den Sanck vieren 75 jarig jubileum in 2019

mrt 29, 2019 | Maregio

Het bekende Maastrichtse koor, De Ghesellen van den Sanck, opgericht als meisjeskoor van de koepelkerk, later bekend onder de alias de Zingende Pótsvrouwe en tegenwoordig optredend onder de naam Vocal Harmony, bestaat in november 2019 maar liefst 75 jaar!


Het bekende Maastrichtse koor, De Ghesellen van den Sanck, opgericht als meisjeskoor van de koepelkerk, later bekend onder de alias de Zingende Pótsvrouwe en tegenwoordig optredend onder de naam Vocal Harmony, bestaat in november 2019 maar liefst 75 jaar!

Hiermee is het koor een van de oudste koororganisaties van Maastricht. Eén ding is in al die jaren niet veranderd en dat is het plezier dat de leden beleven. Dit willen ze graag delen met Maastricht door diverse activiteiten te organiseren in het jubileumjaar 2019. De aftrap wordt gegeven op zondag 14 april met een kijkje achter de schermen bij een repetitie en aansluitend een optreden in het Magisch Theatertje. Bij een feest mag vlaai natuurlijk niet ontbreken!

De Ghesellen van den Sanck door de jaren heen

De Ghesellen van den Sanck is een oude bekende naam voor Maastricht. Het koor is gestart als meisjeskoor (al snel gemengd) en was daarna zo’n veertig jaar bekend als carnavalskoor, onder de alias de Zingende Pótsvrouwe. Uit deze tijd stammen bekende liedjes als Mestreech is neet Breid en Mie leef Mestreech. Nadat het 60-jarig jubileum werd opgeluisterd met een grote musicalproductie ‘Kaffee d’n Diamante Ingel’, waaraan 160 mensen hebben meegewerkt, volgden de musicals ‘Behej um el Besjaar’ en ‘8tien5en6tig’ oftewel ‘1865’, elk met een eigen productie, eigen muziek, hun eigen stijl en succes. Het bleek de opstap te zijn naar een grote verandering binnen het koor. Een deel van het koor wilde, mede als gevolg van het succes van de musicals, het nieuwe repertoire blijven zingen. Daarmee was de basis gelegd voor de huidige opzet van de popgroep die tegenwoordig Engelstalige Vocal Jazz, Pop & Rock covers zingt. Dat gebeurt onder de huidige naam: Vocal Harmony.

Het 75 jarig bestaan

In november 1944 werd het koor – onder de oorspronkelijke naam – Oratorium opgericht. Een snelle rekenaar ziet het meteen: in november 2019 bestaat het koor daarmee 75 jaar. Dat moet gevierd worden! Er zullen in het jubileumjaar verschillende activiteiten georganiseerd worden, waarover later meer bekend zal worden gemaakt. De openingsactiviteit is wel al bekend. Op zondag 14 april kunt u een kijkje achter de schermen nemen bij een repetitie en aansluitend onder het genot van een stukje vlaai een optreden bijwonen in het Magisch Theatertje.

Algemene informatie ‘Opening jubileumactiviteit Ghesellen van den Sanck 75 jaar’

Datum: zondag 14 april
Tijd: 13.30 tot 16.15 uur
Locatie: Magisch Theatertje, Molenweg 4, 6225 NC Maastricht
Kaarten kosten € 5 (inclusief vlaai en koffie) en zijn verkrijgbaar aan de deur of via e-mail bij jossmeets@ziggo.nl