Home > Hoeveel eigen geld starters in Limburg moeten sparen voor aankoop woning

Hoeveel eigen geld starters in Limburg moeten sparen voor aankoop woning

apr 1, 2019 | Maregio

In heel Nederland was het afgelopen zaterdag Open Huizendag.


In heel Nederland was het afgelopen zaterdag Open Huizendag.

Deze dag wordt aangegrepen om huizen te bezichtigen zonder afspraak. Starters zijn bij de aankoop van een huis steeds vaker aangewezen op het inbrengen van eigen geld, om zo in aanmerking te komen voor een hypotheek voor hun woning. Independer heeft inzichtelijk gemaakt waar starters in Limburg de meeste kans hebben op hun droomhuis.

Benodigd eigen geld in Maastricht

Starters die als stel een huis willen kopen en beiden modaal verdienen, moeten (ook) in Maastricht het nodige gespaard hebben. Voor een klein appartement van 40m2 heeft het stel namelijk €5.519 euro aan eigen geld nodig. En hoe groter men wil wonen, hoe meer men aan eigen geld moet inbrengen in Maastricht. Bij 60m2 hebben dezelfde starters zo’n vijftienhonderd euro meer eigen geld nodig (€6.982). Voor 80m2 bedraagt het benodigde eigen geld €8.444, bij 100m2 is dit €9.906 en bij 120m2 is gemiddeld €8.645 euro aan eigen geld nodig. Vergeleken met andere provincies en regio’s, is Maastricht hiermee redelijk ‘starter proof’.

Zonder eigen geld geen koophuis

Door de gespannen huizenmarkt stijgen de gemiddelde vierkante meterprijzen snel in grote delen van Nederland. De regionale verschillen zijn hierdoor groot, ook in Limburg. De grootste verschillen zijn echter zichtbaar in de provincie Noord-Holland.

De maximale hypotheeklening – die is gebaseerd op inkomen – is door de gestegen prijzen voor veel mensen vaak te laag om het door hen gewenste huis te kunnen financieren. Bovendien financiert de hypotheekverstrekker sinds 1 januari 2018 nog maar 100% van de waarde van je koophuis. Extra kosten zoals kosten voor de notaris, overdrachtsbelasting en de taxatie moet(en) de koper(s) per definitie dus zelf betalen.

Eigen Geld Kaart

Hoeveel eigen geld benodigd is om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren, waarbij het inkomen, de regio en het aantal vierkante meters het zwaarst wegen. Op basis van deze factoren ontwikkelde Independer de ‘Eigen Geld Kaart’.

Hierop wordt visueel inzichtelijk hoeveel eigen geld men gemiddeld nodig heeft bij de aankoop van een huis in alle regio’s van Nederland. Binnen de Eigen Geld Kaart kan men ook filteren op verschillende inkomensgroepen en het aantal vierkante meters.