Home > Boekpresentatie Lodewijk van Oord: Niemand is van hier

Boekpresentatie Lodewijk van Oord: Niemand is van hier

apr 10, 2019 | Maregio

Lodewijk van Oord presenteert op donderdag 11 april om 17.00 uur bij Boekhandel Dominicanen zijn nieuwe roman ‘Niemand is van hier’.


Lodewijk van Oord presenteert op donderdag 11 april om 17.00 uur bij Boekhandel Dominicanen zijn nieuwe roman ‘Niemand is van hier’.

Twee Nederlandse reizigers ontmoeten elkaar kortstondig op een vliegveld in Mozambique. De accountant Fliers van Deventer heeft na een boekhoudschandaal een gouden handdruk van zijn bedrijf ontvangen. Hij vertrekt voor enige tijd naar de luxueuze villa van een vriend. Daar geniet hij van sigaren, strandwandelingen, het paradijselijke uitzicht over de oceaan en de contacten met andere expats. Wanneer hij zich opwerpt als de beschermheer van de zieke dochter van een van zijn  werknemers wordt hij meegesleurd in de chaos van de Afrikaanse werkelijkheid.

De biologe Rineke Friedl is onderweg naar het afgelegen Afrikaanse eiland Île Europa. De groeiende rattenpopulatie op het eiland bedreigt de inheemse vogels en zeeschildpadden, en Rineke is vastbesloten deze indringers van het eiland te verdrijven. Langzaam raakt ze verstrikt in een machtsstrijd met de Franse soldaten die het eiland bewaken. De situatie wordt op scherp gesteld als een aangespoelde vreemdeling de macht probeert over te nemen.

Van Oord neemt de lezer mee naar Afrika, waar hij zelf ook heeft gewoond en gereisd, en houdt ons op lichtvoetige wijze een spiegel voor. Is het mogelijk uit de schaduw van het koloniale verleden te stappen? Fliers en Rineke worden op elk hun eigen wijze gedwongen een radicale keuze te maken.

Lodewijk van Oord (Madrid, 1977) woonde het grootste gedeelte van zijn leven in het buitenland. Hij werkte in een twaalfde-eeuws kasteel op de kliffen van Wales. Hij doceerde Conflictstudies en Geschiedenis van het Midden-Oosten en reisde regelmatig door Israël-Palestina. In zijn vrije tijd was hij bemanningslid op de  rnli Atlantic 75 reddingsboot. Van Oord verruilde het kasteel in Wales in 2010 voor de heuvels van Swaziland, waar hij tot 2014 les gaf aan studenten uit de hele wereld. Daarna verhuisde hij naar het Italiaanse stadje Duino, vlak bij Triëst. Dit jaar keerde hij terug naar Nederland. Hij is directeur van het United World College in Maastricht.

In 2014 debuteerde hij met de roman Albrecht en wij, die getipt werd in De Wereld Draait Door en werd genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2015. NRC Handelsblad riep het eerste hoofdstuk uit tot de mooiste Amsterdamse literaire scène van het jaar. Zijn tweede roman Alles van waarde (Cossee, 2016) speelt zich af in de academische wereld en is losjes gebaseerd op zijn ervaringen in het Leidse studentenleven.