Home > Helemaal Hongaars in de Cellebroederskapel

Helemaal Hongaars in de Cellebroederskapel

mei 7, 2019 | Maregio

De jonge violist Zoltán Bácsy Schwarz (19 jaar) geeft op zaterdag 18 mei een concert in de Cellebroederskapel.


De jonge violist Zoltán Bácsy Schwarz (19 jaar) geeft op zaterdag 18 mei een concert in de Cellebroederskapel.

Zoltán is een van de prijswinnaars van de Idols klassiek junior van de Hongaarse televisie en heeft zijn talent niet van  vreemden. Hij is namelijk geboren in Maastricht, waar zijn Hongaarse moeder en Amerikaanse vader de viool bespeelden als lid van het LSO! Zoltan is een virtuoos en gaat een gouden toekomst tegemoet. De organbisatie is trots hem te mogen verwelkomen in de kapel. Laat het u niet ontgaan om naar hem te komen luisteren. Zoltan wordt begeleid door de pianiste Eva Szalay.

Zoltán Schwartz werd geboren in 1999 in Maastricht. Zowel zijn moeder, de Hongaarse violist Györgyi Bácsy, als zijn vader, de Amerikaanse violist Jordan Schwartz waren toentertijd lid van het Limburgs Symfonie Orkest. Zoltán begon zijn vioollessen op vierjarige leeftijd bij zijn moeder en ging verder onder haar leiding tot hij 12 jaar oud was, op welk moment hij werd toegelaten tot de “Young Talent Program” van de Franz Liszt Academy of Music in Boedapestc.Hier ontving hij lessen van de beroemde violist en pedagoog Eszter Perényi. In de daaropvolgende jaren won hij prijzen in vele competities in Hongarije, maar ook in Italië, Kroatië en Slowakije, zowel als solist als kamermuziekspeler.

Van 2017 tot 2018 was hij concertmeester van het Duits-Frans-Hongaarse studentenorkest van Bayreuth en tourde door de grote concertzalen van Parijs, Straatsburg, Berlijn en Beyreuth in uitvoeringen van Bruckner’s Zevende en Achtste symfonieën. In 2018 won Zoltán een beurs als beste student van het Young Talent Program van de Academy of Music.

Zoltán studeert momenteel aan de Franz Liszt Academy of Music onder prof. Miklós Szenthelyi, een van de grootste concertviolisten van Hongarije.

Helemaal Hongaars

Zaterdag 18 mei, aanvang 19.30 uur

Kaarten ( 10 euro) aan de kassa of via john.eijssen@cellebroederskapel.nl