Home > Werp in het Maastricht UMC+ een blik in de spreekkamer van de toekomst

Werp in het Maastricht UMC+ een blik in de spreekkamer van de toekomst

jun 19, 2019 | Maregio

Patiënten en andere geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag (woensdag 19 juni) een blik werpen in de spreek- en onderzoekskamer van de toekomst.

Patiënten en andere geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag (woensdag 19 juni) een blik werpen in de spreek- en onderzoekskamer van de toekomst.

Het Maastricht UMC+ presenteert namelijk drie conceptkamers, ieder met elementen die de zorg en het persoonlijk contact tussen arts en patiënt verbeteren. In een periode van drie tot zes maanden wordt gekeken welke aspecten uit deze drie ruimtes het best beoordeeld worden door zowel patiënten als medewerkers. Uiteindelijk leidend tot de optimale setting voor de patiëntenzorg.

Binnen het Maastricht UMC+ staat men voor persoonsgerichte zorg. Dat is zorg die is afgestemd op iemands persoonlijke behoeften, wensen en voorkeuren. De nieuwe concept spreek- en onderzoekskamers dragen daar aan bij. Kamers die niet gekoppeld zijn aan één polikliniek, maar door diverse specialisten gebruikt kunnen worden.

Flexibele kamers

De huidige poliklinieken van het Maastricht UMC+ zijn ingericht per afdeling. Ieder specialisme (bijvoorbeeld chirurgie of orthopedie) heeft zijn eigen polikliniek met eigen ruimtes ter beschikking. Voor patiënten is dat soms even zoeken. Bovendien beperken sommige klachten zich niet tot het specialisme van één poli alleen. Een spreekuur waarin beter kan worden ingespeeld op vragen, wensen en behoeften is daarom wenselijk. Vandaar dat men gaat werken met flexibele spreek- en onderzoekskamers, waarvan nu drie concepten gereed zijn.

Iedere mening telt

De conceptspreek- en onderzoekskamers zijn te vinden op het Poliplein. Ze hebben ieder een eigen inrichting en ondersteunen een bepaalde manier van werken. In een proefperiode van een aantal maanden wordt beoordeeld welke elementen als prettig en functioneel worden ervaren. Dit doen we onder meer door al spreekuren in te plannen in deze proefruimtes. Op basis van de best beoordeelde elementen wordt er vervolgens een definitieve spreek- en onderzoekskamer ontwikkeld. De mening van patiënten is natuurlijk essentieel voor de uiteindelijke realisatie van de ruimte. Daarom nodigt het MUMC+ iedereen nu alvast uit om een kijkje te komen nemen.

Rondleiding

Dagelijks worden er rondleidingen georganiseerd in de modelkamers. Nieuwsgierig naar hoe de kamers eruit zien? Reserveer een plekje voor een rondleiding via https://mumc.formstack.com/forms/rondleidingpubliek . Voor meer informatie of vragen kunt u terecht bij de MijnMUMC+ balie op het Poliplein, direct gelegen naast de conceptspreek- en onderzoekskamers.