Home > Tom Dumoulin start niet in de Tour de France

Tom Dumoulin start niet in de Tour de France

jun 21, 2019 | Maregio

Tom Dumoulin heeft de knoop doorgehakt en laat weten dat hij niet van start zal gaan bij de 106e editie van de Tour de France .

Tom Dumoulin heeft de knoop doorgehakt en laat weten dat hij niet van start zal gaan bij de 106e editie van de Tour de France .

De wielrenner van Team Sunweb is niet fit. Dumoulin kwam vorige maand in de Giro zwaar ten val. Afgelopen zondag onderging de Limburger nog een operatie aan zijn gehavende knie, waarna hij een streep zette door een hoogtestage in de Alpen.

 “De Tour gaat hem niet meer worden. Het heeft op dit moment geen zin meer. Ik had niet verwacht dat het herstel van de knie zo gecompliceerd zou worden. Eigenlijk ben ik als een gewonde, dolle stier op de Tour afgerend na de Giro”, aldus Dumoulin.

Dumoulin heeft nog altijd tien hechtingen in zijn knie. “Eigenlijk heb ik niet de tijd genomen alles te verwerken”, zegt hij daarover tegen de NOS. “Zonder na te denken heb ik er alles aan gedaan om naar de Tour te gaan. In de auto ging ik nadenken en toen heb ik besloten dat dit hem niet meer wordt.”

“Het voelde als een opluchting”, doelt hij op zijn beslissing om niet te starten in de Tour de France. “Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Ik haal het gewoon niet meer. Ik heb een wond in mijn knie. Sinds mijn val in de Giro zit ik in een revalidatieproces en niet in een proces om in goede vorm de Tour te winnen.”

Twijfel

Dumoulin kwam vroeg in de Giro d’Italia ten val en moest daar opgeven. Ondanks zijn knieblessure werkte de Limburger toe naar het Critérium du Dauphiné, waar hij zich wilde testen voor de Tour de France. De voortekenen waren goed, getuige een dag in de aanval en een derde plek in de tijdrit van de Dauphiné. Maar vlak voor het slotweekend ging de knie weer irriteren en gaf hij op. Een operatie volgde om een stukje grind uit zijn knie te halen. Over het daarna geplande trainingskamp twijfelde Dumoulin uiteindelijk te erg.

Tour zonder Froome, Dumoulin en Roglic

Het wordt een redelijk onthoofde Tour de France, want inmiddels is al zeker dat drie renners uit de top-5 van vorig jaar niet aan de start staan in Brussel. Chris Froome ligt nog altijd in het ziekenhuis na een zware val in de Dauphiné; zijn seizoen zit er al op. Nu is ook nummer twee Dumoulin afwezig wegens een slepende knieblessure.

Geraint Thomas, de winnaar van 2018, viel onlangs uit de Ronde van Zwitserland, maar lijkt het wel te gaan halen. Primoz Roglic was vorig jaar vierde. De Sloveen legde zijn focus dit jaar op de Giro d’Italia en laat de Tour daarom schieten. Steven Kruijswijk werd in 2018 vijfde in het klassement. Hij is inmiddels op trainingskamp, nadat hij in de slotrit van de Dauphiné op moest geven wegens ziekte.

De 106e Tour de France start op zaterdag 6 juli op de Grote Markt in Brussel om op zondag 28 juli op de Champs-Élysées in Parijs te finishen.