Home > Mijlpalen de grond in: de bouw kan beginnen

Mijlpalen de grond in: de bouw kan beginnen

jul 18, 2019 | Maregio

Met een paar flinke klappen op drie palen werd vrijdag 5 juli het startsein gegeven voor de eerste fase van Wonen aan de Groene Loper.

Met een paar flinke klappen op drie palen werd vrijdag 5 juli het startsein gegeven voor de eerste fase van Wonen aan de Groene Loper.

Huidige én toekomstige bewoners kwamen naar de voormalige Theresiaschool om te proosten op deze bijzondere mijlpaal. “We vieren vandaag dat we gaan beginnen!”, aldus René Lecluse van Ballast Nedam Development.

Ecologische kansen

Gert-Jan Krabbendam (wethouder van Klimaat & Energie, Ruimtelijke ontwikkeling en Mobiliteit) heet de nieuwe buren van harte welkom. “Zoals jullie zien is de omgeving al klaar voor jullie. Een omgeving die nationale en internationale erkenning krijgt. Voor wat betreft gebiedsontwikkeling, maar ook qua duurzaamheid. Want er komen hier straks gasloze woningen, 1339 zonnepanelen, 50 nestkasten en deelauto’s. Dat past perfect binnen de ambitie van de gemeente: #missionzeromaastricht. Maar die ambitie halen we niet alleen. Dat doen we samen met partners zoals Ballast Nedam Development en met u. En denk eens aan al die ecologische kansen die uw voor- en achtertuin gaan bieden. U woont tussen het Vrijheidspark en Buitengoed Geul en Maas. Het Heuvelland begint aan uw voordeur.”

Verzoening

“In dit gebied gaat de verzoening plaatsvinden tussen de bestaande wijken en nieuwe huizen”, stelt directeur van Projectbureau A2 Maastricht Louis Prompers. “Onze idealen en dromen zijn in 2006 omgezet in plannen. Die integrale aanpak waar we toen mee begonnen, is door Ballast Nedam Development goed vastgehouden. Zij hebben de moed gehad om de plannen van weleer steeds aan te passen aan de realiteit. Daardoor is er nu een leefomgeving gecreëerd waarin we de dromen van weleer waar kunnen maken.”

Een Europees Iconisch Project

“U gaat straks wonen in een spannende roman”, zegt Onno Dwars, directeur van Ballast Nedam Development. “Overal is over nagedacht. Uw woning voldoet namelijk aan de wensen van de toekomst. Dus straks lopen er mensen langs die u vragen: ‘hoe is het om te wonen in 2050?’ Bereid u voor, want u wordt onderdeel van een rondleiding langs een Europees iconisch project. U krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid om gebruik te maken van deelauto’s. Ook dat is verbinding, ook dat zorgt voor woonvreugde.”

Het is inmiddels tijd om naar de bouwplaats te vertrekken waar de eerste palen de grond in worden geslagen als symbolische start van de bouwwerkzaamheden. Onno Dwars, wethouder Gert-Jan Krabbendam en Louis Prompers nemen ieder een hamer ter hand. Het kost enkele zweetdruppels, maar dan is het zover: de mijlpalen staan. Tijd voor een toost, tijd voor de eerste fase.