Home > Theater aan het Vrijthof viert 75 jaar bevrijding Limburg met theatraal en muzikaal programma

Theater aan het Vrijthof viert 75 jaar bevrijding Limburg met theatraal en muzikaal programma

aug 27, 2019 | Maregio

75 jaar vrijheid en vrede herdacht in theatraal programma met laatste getuigen, muzikale vertellingen, Metropole Orkest en Marinierskapel der Koninklijke Marine.

75 jaar vrijheid en vrede herdacht in theatraal programma met laatste getuigen, muzikale vertellingen, Metropole Orkest en Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Bevrijdingsprogramma theater start op dag dat Maastricht 75 jaar geleden bevrijd werd

5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden (5 mei 1945) dat heel Nederland officieel bevrijd werd door de geallieerden. De bevrijding startte echter al eerder op 12 september 1944 in Mesch (gemeente Eijsden-Margraten), het eerste Nederlandse dorp dat bevrijd werd, waarna het Zuiden van Nederland volgde. Op 14 september 1944 stonden de Amerikaanse militairen in Maastricht.

Daarna zou het nog tot het voorjaar van 1945 duren voordat heel Nederland was bevrijd. In het kader van 75 jaar bevrijding Limburg brengt Theater aan het Vrijthof een theatraal en muzikaal programma met laatste getuigen, muzikale vertellingen tijdens zonsopgang, indringende verhalen en concerten van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Metropole Orkest. Theater aan het Vrijthof start het ‘75 jaar bevrijding Limburg programma’ op zaterdag 14 september 2019, de dag waarop Maastricht 75 jaar geleden werd bevrijd.

Theatraal programma met laatste getuigen, muzikale vertellingen en Metropole Orkest

Limburg levert in 2019/2020 een actieve bijdrage aan 75 jaar bevrijding in Nederland. Ook Theater aan het Vrijthof geeft met een theatraal programma een passende invulling en bijdrage aan het kroonjaar. Een officiële start wordt gemaakt met een muzikale vertelling en ontbijt om 6.12 uur tijdens zonsopgang op zaterdag 14 september in AINSI. In deze bijzondere setting neemt actrice en zangeres Quirine Melssen de bezoeker mee van nacht naar dag en vertelt en zingt zij bij het opkomen van de zon vijf indringende verhalen van gewone mensen die de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt. Tevens zal op deze dag, de dag dat Maastricht 75 jaar geleden bevrijd werd, de Marinierskapel der koninklijke Marine onder leiding van chef-dirigent Arjan Tien een speciaal Bevrijdingsconcert geven in Theater aan het Vrijthof. Solisten Suzan Seegers en Sef Thissen verlenen aan dit concert hun medewerking. Op zondag 15 september viert het theater 75 jaar bevrijding Limburg samen met ‘s werelds belangrijkste jazz- en poporkest, het Metropole Orkest, dat onlosmakend verbonden is aan de bevrijding, omdat zij in 1945 speciaal werden opgericht door de regering en het koningshuis in ballingschap om het volk hoop en vertier te brengen. Het Metropole Orkest brengt samen met Brigitte Heitzer, HAEVN, Frans Pollux en Blackbird het programma Songs of Freedom. Op 10 november wordt het 75 jaar bevrijdingsprogramma van Theater aan het Vrijthof afgesloten met de voorstellingen De Laatste Getuigen van Toneelgroep Maastricht.

Programma

75-jarige herdenking van de oorlog en vrijheid tijdens zonsopgang

De officieel start van het 75 jaar bevrijding Limburg programma van Theater aan het Vrijthof wordt gemaakt op de dag dat Maastricht 75 jaar bevrijd is met een muzikale vertelling en ontbijt tijdens zonsopgang. Om precies 6.12 uur in AINSI, neemt actrice Quirine Melssen de bezoeker mee ‘van nacht naar dag’ en vertelt en zingt zij bij het opkomen van de zon vijf indringende verhalen van gewone mensen die de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt. Verhalen van haar eigen moeder bij de slag van Arnhem, van een soldaat in een vreemd land, van een Joods kind dat gered wordt, van een Duitse beul en zijn kleinkind en van een Italiaanse partizaan met zijn geliefde. Verhalen die zich grotendeels afspelen in het schemergebied tussen nacht en dag; ‘Hoe kom je de nacht door?’, ‘Hoe kom je uit de oorlog?’, ‘Hoe kom je in het reine met wat je zag en de keuzes die je maakte?’ en ‘Hoe ga je het bestaan opnieuw betekenis geven?’ ‘Kijk, het is licht geworden. Laten we naar buiten gaan.’

75 jaar vrede en vrijheid

Vannacht naar dag

Zaterdag 14 september

6.12 uur (gezamenlijk ontbijt na de voorstelling)

AINSI: foyer

 

Bevrijdingsconcert door Marinierskapel der Koninklijke Marine

Marinierskapel der Koninklijke Marine viert 75 jaar bevrijding Maastricht. De Marinierskapel is het muzikale paradepaardje van de Koninklijke Marine en haar geschiedenis gaat terug tot in de 17e eeuw, de tijd van luitenant-admiraal Michiel de Ruyter. Als militair harmonieorkest is de belangrijkste taak om internationaal het Koninklijk Huis en de Nederlandse krijgsmacht muzikaal te vertegenwoordigen. Jaarlijks luistert de Marinierskapel de Nationale Dodenherdenking, Prinsjesdag en het Prinses van Oranjeconcert op. Van militaire mars-formatie, intiem begeleidingsensemble, uitgebreide bigband, klassiek harmonieorkest of spetterende coverband; geen muziekstijl ontbreekt op het enorme repertoire. Op de dag dat Maastricht 75 jaar geleden bevrijd werd, zal de Marinierskapel onder leiding van chef-dirigent Arjan Tien een speciaal concert uitvoeren. Solisten zijn de bekende Limburgse bariton Sef Thissen en musicalster Suzan Seegers.

Marinierskapel der Koninklijke Marine

75 jaar bevrijding Maastricht

Zaterdag 14 september – 20.00 uur

Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal

 

Metropole Orkest brengt Songs of Freedom met Limburgse solisten

75 jaar bevrijding Limburg vieren we samen met het Metropole Orkest. Zij zijn ’s werelds belangrijkste jazz- en poporkest, en zijn onlosmakelijk verbonden aan de bevrijding, omdat zij in 1945 speciaal werden opgericht door de regering en het koningshuis in ballingschap om het volk hoop en vertier te bieden. Tijdens de bevrijding kleurden de steden oranje, overal wapperde de Nederlandse vlag, iedereen droeg oranje van rokken tot spelden, en Amerikaanse jazz hits schalden door de straten.

Het programma Songs of Freedom brengt de belangrijkste naoorlogse songs uit de jazz- en popmuziek met als thema vrijheid en verbondenheid. Liedjes van verschillende generaties uit Limburg, Nederland en de rest van de wereld. Het Metropole Orkest brengt samen met Brigitte Heitzer, HAEVN, Frans Pollux en Blackbird het programma Songs of Freedom.

Metropole Orkest & Brigitte Heitzer, Frans Pollux, HAEVN en Blackbird

Songs of Freedom

Zondag 15 september 2019 – 20.00 uur

Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal

Inleiding 19.00 uur: Jazz, de verboden muziek bevrijd en bevrijdt door inhoudsdeskundige Paul Bronzwaer en moderator Frans Pollux

Coproductie van Theater aan het Vrijthof, Jazz Maastricht, Parkstad Limburg Theaters, De Maaspoort Theater & Events en het Metropole Orkest. Mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg.

[Tevens heropening na verbouwing fase 2b en opening nieuwe voordoek Theater aan het Vrijthof]

De Laatste Getuigen door Toneelgroep Maastricht 8 getuigen, 8 verhalen, 8 acteurs, 8 Limburgse steden.

In het kader van het 75 jaar bevrijding van Limburg brengt Toneelgroep Maastricht een uniek theatraal en muzikaal programma over dit historisch moment in de geschiedenis. Acteurs delen het podium met ‘de laatste getuigen’, mannen en vrouwen die de bevrijding hebben meegemaakt.

In 2015 heeft De Limburger het boek De laatste getuigen samengesteld met persoonlijke verhalen van Limburgers over de Tweede Wereldoorlog. Schrijver/journalist Wiel Beijer zoekt deze mensen op om hun verhalen te horen en op te tekenen. Op basis van interviewteksten geven de acteurs een stem aan de destijds jonge mensen, die hun wereld ingrijpend zagen veranderen tijdens en na  de oorlogsjaren. Met de getuigen aan hun zijde vertellen de acteurs de verhalen van toen. ‘De laatste getuigen is een theatraal document van een tijd en een generatie die bijna is verdwenen’.

Toneelgroep Maastricht

De Laatste Getuigen

Zondag 10 november 2019 – 15.00 & 19.30 uur

AINSI: Theaterzaal