Home > Unieke Rembrandt kopie van Maastrichtse schilder twee dagen te zien

Unieke Rembrandt kopie van Maastrichtse schilder twee dagen te zien

sep 18, 2019 | Maregio

Een uniek tegeltableau van de Maastrichtse porseleinschilder Joseph Frenay wordt door Centre Céramique voor twee dagen tentoongesteld, zaterdag 21 september, tijdens de beurs van de Vereniging Maastrichts Aardewerk.

Een uniek tegeltableau van de Maastrichtse porseleinschilder Joseph Frenay wordt door Centre Céramique voor twee dagen tentoongesteld, zaterdag 21 september, tijdens de beurs van de Vereniging Maastrichts Aardewerk.

Frenay (1860-1917) schilderde ‘De Staalmeesters’ op een tegel van de Société Céramique uit Wyck bij de 300e geboortedag van Rembrandt, in 1906. Volgens kenners getuigt dit werk van keramiekschilder Joseph Frenay van uitzonderlijke artistieke en technische kwaliteit. Centre Céramique wist in 2016 het bijzondere tegeltableau te verwerven van de kleindochter van Frenay. Tot dat tijdstip was dit kunstwerk totaal onbekend. In het kader van het Rembrandt-jaar (hij stierf exact 350 jaar geleden) wordt tijdens de beurs van de Vereniging Maastrichts Aardewerk het tegeltableau voor het eerst getoond.

Het belangrijkste verschil tussen het origineel van Rembrandt en de ‘re-creatie’ van Frenay is dat het schilderij veelkleurig is en het tegeltableau monochroom bruin. Andere verschillen tussen beide creaties hebben vooral betrekking op bepaalde onderdelen: het gezicht van de centraal staande bediende, de hoek die de achterwand maakt en de detaillering van het tafelkleed en de lambrisering. Het tegeltableau is een stuk kleiner (61 X 41 cm.) dan het originele schilderij van Rembrandt (279 X 191 cm.). Om het tableau meer op een schilderij en groter te doen lijken is het in een houten frame ingelijst (79 X 58 cm.).

Onthulling door wethouder Jim Janssen

Zaterdag 21 september om 10.00 onthult wethouder cultuur van de gemeente Maastricht, Jim Janssen, het tegeltableau en een fotografische kopie van het originele schilderij van dezelfde afmetingen op de entresol van Centre Céramique. Dit evenement kadert in het activiteitenprogramma dat de Vereniging Maastrichts Aardewerk organiseert ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de VMA.