Home > De Staat van de Nederlandse Dans 2019 uitgesproken door Jasper van Luijk.

De Staat van de Nederlandse Dans 2019 uitgesproken door Jasper van Luijk.

sep 18, 2019 | Maregio

Ronald Wintjens, directeur van Festival de Nederlandse Dansdagen, maakte vandaag bekend dat de Staat van de Nederlandse Dans 2019 wordt uitgesproken door choreograaf Jasper van Luijk.

Ronald Wintjens, directeur van Festival de Nederlandse Dansdagen, maakte vandaag bekend dat de Staat van de Nederlandse Dans 2019 wordt uitgesproken door choreograaf Jasper van Luijk.

Het daaropvolgende Debat van de Nederlandse Dans wordt geleid door Annette Embrechts (de Volkskrant). Gespreksleiders zijn verder o.a. Roy Cremers (VoordeKunst), Joery Wilbers (ECI Cultuurfabriek), Bas Verberk (Raadslid Tilburg en LKCA) en Lotte Ravenhorst (BMC). Op vrijdag 4 oktober 2019 start dit debat, tijdens het festival in Maastricht, om 14.00 uur op een bijzondere festivallocatie in de stad, namelijk het Stadhuis.

De Staat van de Nederlandse Dans is de opening van het jaarlijkse Debat van de Nederlandse Dans, waar het veld en beleidsmakers het gesprek aan gaan met elkaar over de huidige staat van de Nederlandse dans en de meest actuele kansen en knelpunten in de sector. Belangrijke thema’s als mid-career makers en jeugddans (https://nederlandsedansdagen.nl/over-de-dansdagen/professionals ), fair practice (https://fairpracticecode.nl/nl ) en het subsidies en beleid (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/06/11/aanbiedinguitgangspunten-cultuurbeleid-2021-2024 ) staan centraal.

Ronald Wintjens: “Als mid-career en zelfstandig choreograaf kent Jasper van Luijk de huidige thema’s waartoe de Nederlandse danskunstenaar zich moet verhouden, goed: van fair practice tot inclusie en de wijzigingen in het toekomstige landelijke en regionale kunstbeleid. Hoe kunnen mid-career kunstenaars in deze tijd hun plannen en ambities echt de ruimte geven?”.

Het Debat van de Nederlandse Dans

Na de oplevering van de brandbrieven in 2018 (link toevoegen) waarin de sector brandpunten formuleerde voor bestuurders en in het bijzonder de minister is het nu tijd voor het vervolg. Welke knelpunten zijn aangepakt en belangrijker, welke (nieuwe) knelpunten en kansen vragen direct aandacht en actie? Sinds het verschijnen van de brandbrieven ofwel de ‘subsector documenten’, zijn er verschillende stappen gezet door de sector zelf. Tevens zijn zowel de Uitgangspuntenbrief van de Minister, het advies en de sectoranalyses van de Raad voor Cultuur gepresenteerd, de Rijkscultuurfondsen maken tours langs de verschillende regio’s om input op te halen voor hun nieuwe regelingen. Al met al vraagt dit om een herijking van de sub sector documenten met de sector zelf maar ook met beleidsmakers en de landelijke en regionale politiek.

In vier sessies bepalen de deelnemers zelf welke kansen en knelpunten het meest urgent zijn binnen bovenstaande thema’s en zoeken tijdens werksessies naar mogelijke oplossingen. Aan het einde van deze sessies zullen alle aanwezigen uitgedaagd worden om eigenaar te worden van mogelijke oplossingen. De Nederlandse Dansdagen zal in de weken na het debat met de sector samen de oplossingen op de juiste plek neerleggen en samenwerking veroorzaken tussen bijvoorbeeld de politiek en de sector.

Jasper van Luijk

Jasper van Luijk (1987) is een zelfstandig choreograaf woon- en werkzaam in Utrecht. Sinds 2017 opereert hij vanuit zijn eigen stichting / dansgezelschap SHIFFT. Hij studeerde dans aan de ArtEZ Dansacademie in Arnhem. In 2012 won hij, als pas afgestudeerd choreografietalent de ITs Choreography Award, in 2016 werd hij genomineerd voor de prijs van de Nederlandse Dansdagen. Zijn eerdere werk creëerde hij o.a. onder de vleugels van Korzo, De Nieuwe Oost, Maas theater en dans en Het Huis Utrecht. Dit najaar is zijn nieuwe voorstelling SHOT, een duet tussen danser en fotograaf, te zien in de Nederlandse theaters.

Het programma is gratis, bestel wel je toegangskaart(en) via de volgende link: https://nederlandsedansdagen.nl/programma/events/debat-staat-van-de-nederlandse-dans