Home > Bijzondere gasten tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen op 4 oktober en Meesterwerken op 5 oktober

Bijzondere gasten tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen op 4 oktober en Meesterwerken op 5 oktober

sep 24, 2019 | Maregio

De 22e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen barst over exact één week los.

De 22e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen barst over exact één week los.

Zes dagen lang is de top van de Nederlandse danswereld in Maastricht om de ongekende diversiteit en kwaliteit van de Nederlandse dans met het publiek te vieren.

Eregasten Gala

Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op 4 oktober in Theater aan het Vrijthof worden traditiegetrouw de belangrijkste dansprijzen van ons land uitgereikt, waaronder de prestigieuze Zwanen, de ‘Oscars van de Nederlandse dans’. Dit jaar krijgt het Gala een extra feestelijk tintje, want er wordt ook weer een Gouden Zwaan uitgereikt aan een choreograaf die met zijn of haar werk een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse Dans.

Burgemeester Annemarie Penn-Te Strake van Maastricht zal het Gala openen en het is aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw van Engelshoven, om de Gouden Zwaan uit te reiken.

Bijzondere optredens toegevoegd aan het Gala

Iedereen kan getuige zijn van deze feestelijke avond, waarop dansers, choreografen en publiek samen de prestaties binnen de Nederlandse dans vieren. Dat gebeurt tijdens een gevarieerd dansprogramma met bekende gezelschappen, alsook aanstormend talent.

Zoals al bekend, laat deze editie Nicole Beutler Projects een fragment uit haar haast bezwerende voorstelling 8: METAMORPHOSIS zien. 155 (eenvijfvijf) verlaat voor even hun virtuele residentie en toont een stukje uit Motors, Amos Ben-Tal speelt met de tijd in 60 en Dunja Jocic toont een bijzonder werk dat zij speciaal heeft gecreëerd voor de Dansdagen.

Als toevoeging aan dit al rijke programma, mogen we de volgende extra optredens bekend maken:

Conny Janssen Danst toont een fragment uit BROOS. BROOS is een fysieke voorstelling over ouderdom, jeugd en de breekbaarheid van het leven. In een mozaïek van vertellingen ervaren we de hartenklop van diverse momenten in tijd. BROOS verhaalt over kwetsbaarheid, van de eerste schreeuw tot de laatste zucht.

‘Met de dansers onderzocht ik voor BROOS de specifieke fysiek van verschillende levensstadia. Zoeken naar sporen van de tijd die zich in het lichaam openbaren en proberen van daaruit danstaal te ontwikkelen.’ — Conny Janssen

Veder zal choreograaf Gil Gomes Leal een uniek voorproefje laten zien in de vorm van een bijzondere solo uit de voorstelling Ayahuasca, die op 27 oktober in première gaat. Gil Gomes Leal heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een uitzonderlijk danser tot een nieuwe maker met een sterke artistieke signatuur die gepaard gaat met een eigen visie op vooronderzoek en zelfreflectie.

Igone de Jongh nog eenmaal te zien in Maastricht

Meesterwerken op 5 oktober is het enige moment in het jaar waarop de topgezelschappen Scapino Ballet Rotterdam, Het Nationale Ballet, Introdans en Another Kind of Blue op één podium te bewonderen zijn. Deze eerste editie van Meesterwerken toont de parels uit de Nederlandse dans, waaronder een duet uit Romeo en Julia door Het Nationale Ballet, in de wereldberoemde choreografie van Rudi van Dantzig. Igone de Jongh, al 24 jaar verbonden aan het gezelschap en eerste solist van Het Nationale Ballet, neemt op 31 oktober in Amsterdam afscheid van het gezelschap met de vrouwelijke titelrol in Romeo en Julia. De 39-jarige De Jongh zal op 5 oktober nog eenmaal te zien zijn in Maastricht, tijdens Meestwerken. De Jongh begon haar carrière in Amsterdam in 1996 in de laagste rang. Ze bracht het in 2003 tot de eervolle positie van eerste solist. Sindsdien heeft ze vrijwel alle hoofdrollen gedanst in het klassiek ballet.