Home > Servaasbasiliek onderdeel Magisch Maastricht op het Vrijthof

Servaasbasiliek onderdeel Magisch Maastricht op het Vrijthof

okt 2, 2019 | Maregio

De Sint Servaasbasiliek wordt dit jaar betrokken bij het winterevenement op het Vrijthof georganiseerd door Stichting Winterevents Maastricht.

De Sint Servaasbasiliek wordt dit jaar betrokken bij het winterevenement op het Vrijthof georganiseerd door Stichting Winterevents Maastricht.

Normaliter was de kerk alleen te bezoeken via het Keizer Karelplein, dit keer wordt de basiliek speciaal opengesteld via de ingang op het Vrijthof. Er wordt een speciaal  programma samengesteld voor kinderen en volwassenen. Uiteraard kunnen bezoekers– naar goed lokaal gebruik – een ‘ bougie ’ ke ’ (kaarsje) opsteken. Met fluistertochten voor kinderen, muziek en kerstverhalen in het dialect komt er een directe verbintenis tussen het vertier op het winterevenement en de bezinning in de basiliek.

,, We hebben mooie afspraken kunnen maken met deken John Dautzenberg en het kerkbestuur”, zegt Ralph Bastiaens van Stichting Winterevents Maastricht, die het evenement op het Vrijthof organiseert, “daarmee voegen we traditie toe aan ons evenement. We zijn er trots op dat we met deze samenwerking onze bezoekers wéér iets extra’s kunnen bieden.”

Voor Deken Dautzenberg kwam de samenwerking voort uit enige onvrede, zegt hij. ,, Toen ik over het plein liep, dacht ik: Waar is het kerstverhaal, waar is de verbinding met de kerk? Die gaan we nu realiseren. Mensen kunnen  in alle rust onder de indruk raken van wat  er in de kerk gebeurt. ” Scholen worden door de kerk uitgenodigd voor een zogeheten ‘fluistertocht’, een speciale speurtocht door de kerk. Daarnaast is er een expositie van kerststallen in de basiliek en worden er kerstverhalen in het Maastrichts dialect verteld. Dat is dinsdagmiddag bekend gemaakt bij een perspresentatie door Stichting Winterevents Maastricht in aanwezigheid van de Gemeente Maastricht, Maastricht Marketing, Stichting Centrummanagement Maastricht en Stichting Cultura Mosae.

Economische impuls

Het jaarlijkse kerstevenement Magisch Maastricht – dit jaar van 29 november tot 31 december – geeft een zeer belangrijke economische impuls aan het bedrijfsleven in Maastricht. Hotels hebben de hele maand december een hoge bezettingsgraad, de retail, restaurants en cafés draaien op volle toeren.  De uitgaven voor winkelen, eten en verblijf nemen de laatste jaren toe. De naar schatting 650.000 bezoekers – voornamelijk afkomstig uit Nederland, België, Duitsland en Engeland – geven per persoon gemiddeld ruim € 181, — in de stad uit, zo blijkt uit de jaarlijkse bezoekersmonitor van de Gemeente Maastricht.

De gerichte stads brede marketingcommunicatiecampagne van Maastricht Marketing leverde de stad bovendien ruim €5.000.000 aan PR – waarde op, zo is becijferd. Emmelyn Gijzen van Maastricht Marketing: ,, Doordat we als organisatie meer dan 10 jaar Magisch Maastricht eenduidig internationaal op de kaart zetten, waarbij we regie voeren op de communicatieboodschap, is de decembermaand uitgegroeid tot een belangrijke periode voor stad en regio. Met deze stadsbrede campagne verleiden we bezoekers zich te verspreiden over het hele centrum en dan het liefst doordeweeks.”

Mestreechter Geis

Wethouder John Aarts van Gemeente Maastricht is zeer te spreken over Magisch Maastricht, “Dit evenement heeft iets toegevoegd aan onze stad. Qua sfeer, beleving en gezelligheid, maar ook voor de economie. Hotels zitten vol, winkels en horeca profiteren volop. Niet alleen is het hartverwarmend dat velen juist in de kerstperiode verzekerd zijn van een baan, maar de Maastrichtenaren kunnen ook trots zijn op de prachtige en feeërieke uitstraling van hun stad met het culturele programma en de sfeerverlichting. En Maastricht zou Maastricht niet zijn als wij al dat schoons niet zouden willen delen met de bezoekers van de stad. Inclusie en broederschap is immers waar de Mestreechter Geis altijd voor heeft gestaan nog voor dat het woord inclusie was uitgevonden.”

,,De economische impact van Magisch Maastricht op het Vrijthof voor de stad Maastricht wordt alsmaar groter en groter, zowel direct als indirect’’ zegt ook Ralph Meijs van Stichting Winterevents Maastricht.

Uitbreiding Magische Lichtroute

De laatste editie van Magisch Maastricht kreeg als geheel het rapportcijfer 7,8, wat in lijn is met voorgaande jaren. 47 procent van de bezoekers geeft aan te komen voor het kerstevenement op het Vrijthof. Veel bezoekers prijzen de gezelligheid in de stad tijdens de laatste maand van het jaar. Er is met name  veel waardering voor de sfeerverlichting, waar het team van de Stichting Centrummanagement Maastricht elk jaar opnieuw, in samenwerking met een groot aantal ondernemers, veel tijd en moeite in steekt. ,,De Magische Lichtroute, de sfeerverlichting in de binnenstad, wordt al tien jaar lang het meest gewaardeerd door de bezoekers van Maastricht”, aldus projectmanager Petra de Waal Malefijt, ,, daarom is het belangrijk om te blijven vernieuwen en vooruitlopen op andere steden. Dit jaar doet de projectgroep Sfeerverlichting dat met een nieuw lichtplan in het Sphinxkwartier en de inzet van led- verlichting in de hele stad.”

Stichting Winterevents zal net als voorgaande jaren ook weer in actie komen voor het goede doel. Stichting de Knoevel en Stichting Veul  Diech Good, krijgen een bijdrage vanuit de organisatie van het winterevenement.